Hoe maak je eenvoudig een goed bijenhotel?

Zelf een bijenhotel maken en vervolgens ophangen in je tuin is hartstikke leuk om te doen. En het heeft ook heel veel voordelen voor de natuur. Bijen worden bedreigd en in Nederland zijn steeds minder fijne plekjes voor bijen, omdat tegenwoordig alles heel netjes wordt afgewerkt. De bijen houden juist van plekjes waar het allemaal niet zo netjes is. Van onkruid in tuinen worden bijen bijvoorbeeld heel blij, maar de meeste tuinen zien er tegenwoordig heel strak uit.

Maar bij mij niet hoor! Vooral mijn voortuin probeer ik lekker wilderig te laten zijn. Veel te hoog gras, veel onkruid, wilde bloemen, zelfgezaaide dahlia’s en zonnebloemen. Mijn voortuin is een paradijsje voor de insecten. In mijn achtertuin, waar ik mijn moestuin ook heb, heb ik een zelfgemaakt bijenhotel opgehangen.

Laten we de bijen dus een handje helpen. Plant voedselrijke bloemen en hang een bijenhotel op een zonnig plekje. Maar wees je ervan bewust dat in winkels vaak onjuiste bijenhotels worden verkocht die, door de fouten die ze bevatten, niet bezocht worden door bijen. Liever maak je er zelf een! Hoe je dat eenvoudig kunt doen beschrijf ik hieronder. Ik maakte van deze stapjes ook een IGTV video op Instagram voor het tijdschrift Stadstuinieren.

Volg onderstaande stapjes en de bijen zullen je dankbaar zijn!

Stap 1: kies een soort hout dat hard is, bijvoorbeeld eikenhout.

Stap 2: boor gaten (verschillende groottes) met een schroefmachine in het stuk hout. Gaten van minimaal 2 mm en maximaal 8 mm zijn het meest geschikt.

Stap 3: rol een stukje schuurpapier op en schuur hiermee de gaatjes van binnen. Het is heel belangrijk dat er geen rafeltjes meer aan de randen zitten! Bijen kunnen anders hun vleugeltjes beschadigen en zullen daardoor het bijenhotel niet snel bezoeken.

Stap 4: schuur vervolgens ook heel het blok aan de buitenkant op.

Stap 5: maak een dakje en een achterkant voor het bijenhotel. De gaten mogen namelijk niet nat worden van binnen, want daardoor kunnen de eitjes die bijen in de gaten achterlaten gaan schimmelen. Ik heb voor het dakje pallethout gebruikt. Je kunt het dakje na montage nog behandelen met bijvoorbeeld beits.

Stap 5: heb je ruimte over? Vul dan net als ik heb gedaan de ruimte die je over hebt op met bijvoorbeeld riet. Je kunt ook bamboe gebruiken, maar riet werkt net zo goed en is makkelijk te verkrijgen. Waarschijnlijk groeit het namelijk bij het dichtstbijzijnde slootje vlakbij jouw huis!

Stap 6: hang het bijenhotel op een zonnige plek in je tuin en het liefst met veel bloemen in de buurt.

Stap 7: wees trots op het feit dat je hard gewerkt hebt voor de bijen en houd het bijenhotel goed in de gaten, want de eerste bij wil je natuurlijk maar al te graag zelf verwelkomen in het hotel! 🙂

Veel liefs, Carmen

Meer blogs lezen van mij? Dat kan op mijn blog pagina!