Waarom broccolikiemen zo gezond zijn

Broccolikiemen, of ook wel broccolikers genoemd, zijn echt ontzettend gezond. Een kiem (sprout) betekent het begin van een nieuw plantje en dat nieuwe plantje ontstaat door de combinatie met water. Doordat het zaad vochtig wordt gehouden ontkiemen de zaden. Daarom worden kiemen ook wel de uitlopers van zaden genoemd.

En dat is nou precies waarom kiemgroenten zo gezond zijn! De kiem haalt zijn voeding namelijk nog uit het zaad en daardoor bevat de kiem waardevolle voedingsstoffen die voor ons makkelijk op te nemen zijn. We spreken van een jong plantje wanneer de kiem in een later stadium worteltjes krijgt en in de aarde kan worden gezet.

Broccoli en broccolikiemen

Broccoli behoort tot de familie van kruisbloemigen. Bloemen van broccoli bestaan namelijk uit vier blaadjes die in een kruisvorm staan, en daarom worden ze zo genoemd. De volgende gewassen behoren ook tot de kruisbloemigen: radijsjes en alle soorten kolen, zoals spitskool, bloemkool, boerenkool en spruitjes.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alleen deze groentefamilie opvallend veel van de natuurlijke gifstoffen glucosinolaten bevat. Deze natuurlijke gifstof beschermt de plant tegen insecten en larven. Uitgerekend dit gifstofje voor insecten en larven blijkt voor ons juist een krachtige stof tegen het weren van ernstige ziektes! Glucosinolaten kunnen dus ziekteverwekkende stoffen in ons lichaam doen laten verdwijnen.

Een bekende soort van de glucosinolaten is glucorafanine. Broccoli op zich bevat al heel veel van deze stof, maar in broccolikiemen zit maar liefst twintig keer meer glucorafanine. Uit onderzoek blijkt wel dat je hiervoor goed moet kauwen op kiemen. Daardoor komt namelijk de stof sulforafaan vrij die die helende en preventieve werking heeft bij verschillende ernstige ziektes. Sla deze stap dus vooral niet over!

Daarnaast zijn er nog meer gezondheidsvoordelen. Het helpt je lichaam namelijk ook om te ontgiften en daardoor kan het helpen bij afvallen. Ook geeft het je hersenen een boost.

Zo kweek je kiemen

Genoeg redenen om zelf broccolikiemen te kweken! En het is zooo simpel. Neem een kiemschaaltje en vul het met water. Leg de zaden op het roostertje en wacht een week. Daarna kun je ze al eten!

Je kunt de zaden ook laten ontkiemen in een potje met een laagje water of bijvoorbeeld op een vochtig keukenpapiertje of watjes.

Geen idee waar je de broccolikiemen in kunt verwerken? Ik vind het heerlijk ter garnering in de soep. Maar ook op een belegd broodje. En je kunt ze ook los opeten, met worteltje en al! Mmmm!

Meer inspiratie vind je op mijn Instagram kanaal.