Plantaardig diner: seizoensgebonden koken

Nu we aan huis gekluisterd zijn moeten we het thuis maar zo aangenaam mogelijk maken. Dat kan op heel veel verschillende manieren, gelukkig! Ik zou zeggen dat dit kan door het starten van een moestuintje in je eigen tuin of balkon. Het zien opgroeien van planten en er vervolgens de lekkerste gerechten mee maken: dat wil toch iedereen?! Het biedt talloze geluksmomentjes, maar ook leermomentjes. En zo kook je ook nog eens seizoensgebonden. In veel opzichten ben je, wanneer je moestuiniert, goed bezig voor het milieu. Maar ook voor jezelf, want groenten uit eigen tuin zijn veel gezonder! Seizoensgebonden en gezond koken is ook iets dat Suzan van Suzan Plantaardig doet. Ik schakelde haar in en trakteerde hiermee mezelf en mijn vriend op een heerlijk plantaardig diner. Soms is het gewoon fijn om dit soort dingen een keer uit te besteden, toch? Dat doen we immers ook als we uit eten gaan.

Normaal gesproken komt Suzan bij je thuis koken. Dat liep nu, vanwege de situatie in de wereld, wat anders: ze bezorgde het thuis en het enige wat ik nog hoefde te doen was het hoofdgerecht opwarmen. Een mooi alternatief! Ik had er ook echt zin in, want normaal gesproken zitten mijn vriend en ik te eten in de woonkamer achter de televisie. Nu had ik weer eens een goede reden om de tafel uitgebreid te dekken. Ik had echt even het gevoel uit eten te zijn.

Plantaardig diner voor twee

Graag deel ik met jou wat Suzan voor ons meebracht. Van tevoren vroeg ze of er allergieën zijn of dingen zijn die we niet lusten. Op basis daarvan stelde zij een menu samen. Wij mochten genieten van het volgende driegangenmenu:

Vooraf: een broodje met smeerseltje op basis van cashewnoten en kokosolie. Het voorgerecht was een overheerlijke ceviche van oesterzwammen. De smaak van de tortilla chips, die Suzan ook meebracht, combineerde perfect met de frisse smaak van de ceviche.

plantaardig koken

Voorgerecht Plantaardig diner voor twee.

Als hoofdgerecht had Suzan een B’Steeya gemaakt. Deze hoefde ik alleen nog maar 20 minuten op te warmen in de oven op 180 graden. Dit is eigenlijk een gerecht dat normaal gesproken met kip wordt gemaakt. Mijn vriend riep ook toen hij het opensneed: “Hé ik zie kip!”, waarop ik antwoordde: “Nee, dat kan niet, dit is plantaardig”. “O ja”, zei mijn vriend. Dat was een leuk momentje. Zo zie je maar hoe creatief je kunt zijn met plantaardig koken en dat veel ingrediënten lijken op vlees of vis, maar toch écht plantaardig zijn!

Wat ik heerlijk vond is de combinatie van zoet en hartig. Suzan vertelde namelijk dat ik bij het serveren nog een beetje poedersuiker en kaneel over de B’Steeya moet strooien. Ik vond dat een beetje een vreemde gedachte, maar het was echt super lekker! En het ziet er ook nog eens prachtig uit. Kijk maar:

Plantaardig koken

Hoofdgerecht Plantaardig diner voor twee.

Het dessert was wederom een feestje. Natuurlijk ook weer helemaal op plantaardige basis én glutenvrij. De bodem van het dessert was een laagje van noten, waarna een laagje van rode vruchten volgde. De bovenlaag was heerlijk romig.

Plantaardig koken

Dessert Plantaardig diner voor twee.

Zoals jullie wellicht al kunnen opmerken ben ik enthousiast over het concept ‘Plantaardig diner voor twee’ en over de kookkunsten van Suzan! Een aanrader als ook jij het beu bent om zelf te moeten koken en jezelf en geliefde, of een vriend of vriendin, wil trakteren op een gezond diner.

Nu we weer richting de zomer gaan kan ik eigenlijk niet meer wachten om met ingrediënten uit eigen tuin te koken! Ik zie de tomatensalades van tomaten uit eigen tuin al weer voor me. Of heerlijke pastasauzen met groenten uit eigen tuin. Het wordt weer één groot feest!

Wil jij ook plantaardig met ingrediënten uit eigen tuin kunnen koken, maar weet je niet hoe je het starten van een moestuin(tje) kunt aanpakken? Ik help je graag op weg! Neem in dat geval contact met mij op. En lees hier alvast meer over moestuinplanten!