Moestuinplanten

Start vandaag nog met het kweken van eigen groenten, fruit en/of kruiden

Weten wat je eet. Dat is belangrijk. Hoe weet je dat? Door onder andere zelf je eigen groenten, fruit en kruiden te kweken. 

Op deze pagina tref je in een overzicht informatie aan van groenten, fruit en kruiden die, zeker voor beginnend moestuinders, erg leuk zijn om te kweken. Naast deze gewassen kweek ik nog meer. Van komkommers tot meloen.

Ik schrijf op deze pagina hoe ik het heb gedaan, maar ik vind dat er niet één bepaalde richtlijn is voor het kweken van groenten, fruit en kruiden. Qua zaaien houd ik de volgende regel aan: hoe groter het zaad, hoe dieper het zaadje de grond in mag. Denk bij kleine zaadjes aan een halve centimeter of minder dan dat onder de grond en bij grote zaden een halve centimeter tot één centimeter onder de grond. Doe verder wat goed voelt en wat jij denkt dat goed is. Experimenteer en leer! Er is namelijk zo ontzettend veel te vertellen over het kweken van eigen groente, fruit en kruiden. Je kunt niet alle informatie hierover tot je nemen. Probeer dus lekker uit!

En wees niet getreurd als het een keer niet lukt. Ook in de moestuin zal het niet altijd goed gaan, net als in het leven buiten te moestuin. Misschien ontkiemen sommige zaadjes niet, of krijg je ziektes in de grond. Er kan van alles gebeuren! Omarm het als het een keer niet lukt en zie het als een leermoment.