Zelf dagcreme maken en andere verzorgingsproducten

Zelf dagcreme maken en andere verzorgingsproducten is helemaal niet zo moeilijk als dat je misschien zou denken. De laatste tijd heb ik mij verdiept in recepten voor het maken van verzorgingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten. Mijn interesse hiervoor werd gewekt doordat ik langzaamaan bewust werd van het feit dat wat er allemaal in de kant en klare producten uit de supermarkt en drogist zit niet zo gezond is voor je lichaam. Op korte termijn zul je weinig merken, maar op de langere termijn kunnen de producten schadelijk zijn voor je gezondheid.

Ik ben tijdens mijn zoektocht nagegaan welke verzorgingsproducten ik vaak gebruik. Hiervan maakte ik een lijst en per product ben ik gaan kijken hoe je dit zelf kunt maken. In deze blog geef ik je alvast recepten mee voor het maken van dagcreme, oog make-up remover, reinigingstonic voor je gezicht en tandpasta. Hierna volgen nog meer recepten voor andere verzorgingsproducten, zoals zonnebrandcrème. Dus stay tuned!

Recept voor het zelf maken van dagcreme

Hiervoor heb je nodig: 20 ml arganolie, 20 ml jojoba olie, 20 ml zuiver water, 1,5 theelepel bijenwas, 1 theelepel vitamine E olie en enkele druppels van lavendel essentiële olie.

Zelf dagcreme maken

Hoe ga je te werk? Verwarm de bijenwas en alle oliën au bain-marie. Zodra de bijenwas gesmolten is in de oliën haal je het mengsel van de warmtebron af. Voeg nu langzaam het water toe en blijf roeren terwijl je het water toevoegt. Blijf doorgaan met roeren totdat het mengsel afgekoeld is. Doe de dagcrème vervolgens in een schoon potje. En klaar! Je had vast niet gedacht dat zelf dagcreme maken zo makkelijk is?! Tof hè!

Tandpasta maken van kruiden uit eigen tuin

Hiervoor heb je nodig: gedroogde munt, zeezout en eventueel gedroogde salie. Je kunt de salie ook achterwege laten.

Hoe ga je te werk? Droog de munt en salie aan een kruidendroogrek. Dit duurt een paar dagen. Zodra de kruiden goed droog zijn meng je alle drie de ingredienten in een vijzel. Haal vervolgens door een zeef. Het restant dat overblijft in de zeef vijzel je weer opnieuw en zo ga je door totdat alles is gezeefd. That’s it!

Salie maakt je tanden witter, munt is verfrissend en zeezout is goed voor je tanden omdat dit een antibacteriële werking heeft.

Voor gebruik maak je je tandenborstel nat en vervolgens dep je de tandenborstel in de poeder. En nu: poetsen maar!

Tandpasta maken

Oog make-up remover maken

Hiervoor heb je nodig: olijfolie en rozenwater.

Hoe ga je te werk? Ik gebruik hiervoor een aluminium flesje van 50 ml en doe er 25 ml rozenwater en 25 ml olijfolie in. Even schudden voor gebruik en klaar!

Rozenwater bevat vitamine A, B3, C, D, E en ontzettend veel antioxidanten. Het werkt ontstekingsremmend, stimuleert de bloedcirculatie en werkt verstevigend op de porien en herstellend op de PH waarde van de huid. Ook olijfolie is rijk aan antioxidanten en het werkt effectief in de bestrijding tegen huidveroudering.

Oog make-up remover maken

Reinigingstonic voor je gezicht maken

Hiervoor heb je nodig: een komkommer en vitamine E olie.

Wist je dat vitamine E olie een natuurlijk conserveermiddel is? Conserveermiddelen zorgen voor een langere houdbaarheid van het product.

Hoe ga je te werk? Snijd de komkommer in de lengte door midden. Schraap vervolgens het vruchtvlees eruit en mix dit in een blender. Voeg wat vitamine E druppels toe en roer door.

Komkommersap heeft het vermogen om de huid te laten stralen door de vele voedingsstoffen en vitaminen die in komkommers zitten. Dankzij het extreme hoge vochtgehalte is komkommer een perfect ingrediënt voor een diepe hydratatie.

Reinigingstonic maken

Er zijn zoveel voordelen om je eigen verzorgingsproducten te maken! Het is leuk en zoveel gezonder. Voor de aanschaf van producten ben je echter wel even in een keer wat meer geld kwijt, maar je kunt er wel meerdere keren producten van maken. Uiteindelijk zal het daarom echt wel in de portemonnee schelen. En niet eens voor alle producten heb je natuurlijke oliën en dergelijke nodig, want zoals je ziet kom je ook al met alleen kruiden en groenten heel ver.

Een laatste tip

Omdat zelfgemaakte verzorgingsproducten niet net zo lang houdbaar zijn als verzorgingsproducten uit de winkel, is het verstandig om steeds kleine hoeveelheden te maken.

Veel plezier!!

Meer inspiratie? Lees meer blogs en/of volg mij op Instagram!