Tuinieren met kinderen: creatief tuinkers zaaien!

Tuinieren met kinderen: zo belangrijk en zo leuk! Wat je in de bovenstaande afbeelding ziet is een drie dubbele win-win situatie. Waarom? Omdat je met deze creatieve groene activiteit eventjes zoet bent. Daarnaast heb je niet per se veel materialen nodig. Je doet aan recyclen én je leert je kleintje hoe leuk tuinieren is!

Zeker met kiemgroenten, zoals tuinkers, is het leuk om je kleintje te leren tuinieren, omdat het snel ontkiemt en kinderen daardoor snel resultaat zien. Na een paar dagen zijn de kale hoofdjes dus ineens voorzien van een mooi groen kapsel! Zodra het tuinkers kapsel lang genoeg is, kun je er ook nog eens samen gezond van smikkelen. Lekker op een boterham of door een salade! En oja, niet te vergeten: deze vrolijke groene vriendjes staan ook nog eens gezellig in huis!

Wat heb je nodig?

Eigenlijk niet zo veel, maar in ieder geval:

  • lege eierschalen;
  • eierdopjes om de vrolijke groene vriendjes in te zetten;
  • verf;
  • evt. andere versiersels;
  • een kwastje;
  • een beetje grond;
  • tuinkers, of andere zaden.

Heb je alles in huis behalve tuinkerszaden? Check dan even je keukenkastjes! Misschien heb je, zonder dat je het weet, wel kiembare zaden in huis! Wist je bijvoorbeeld dat je ook chiazaad kunt opkweken?

Maar je kunt natuurlijk ook altijd even een kijkje nemen in mijn webshop, daar verkoop ik namelijk ook zaden, waaronder die van tuinkers!

Hoe ga je te werk?

Dat spreekt misschien wel voor zich, maar ik zal het kort toelichten. Zorg ervoor, wanneer je een eitje bakt en de schalen breekt, dat de onderkant zoveel mogelijk in tact blijft, dus dat je alleen het puntje van het ei eraf breekt. Zo heb je genoeg ruimte om het ei te schilderen.

Laat je kleintje de eieren beschilderen. Vul de beschilderde eierschalen vervolgens met wat grond. Leg wat tuinkers zaden op de grond (de zaden hoeven niet onder de grond) en geef wat water met een plantenspuit. Nu een paar dagen wachten en binnen een week kun je genieten van de groene kapseltjes!

Tuinieren met kinderen

Zoals ik aan aangaf hoef je je voor dit projectje niet te beperken tot de zaden van tuinkers. Er zijn nog veel andere soorten kiemgroenten die je in de eihoofdjes kunt zaaien. Kiemgroenten staan erom bekend dat ze erg leuk zijn voor kinderen. De reden hiervan las je al in het begin van deze blog.

Naast dat kiemgroenten makkelijk te kweken zijn, zijn ze ook nog eens heel voedzaam. De kiemen bevatten veel voedingsstoffen en dit komt omdat de kiem die voedingsstoffen eigenlijk nodig heeft om verder te groeien, maar zodra je de kiem op eet, zitten al die voedingsstoffen nog in dat kleine plantje die door de kiem normaal gesproken gebruikt wordt om groter te groeien.

Als je het heel nauw neemt, zijn dit eigenlijk geen kiemgroenten, maar microgroenten. Er is namelijk een verschil tussen kiemgroenten en microgroenten. Daarover is hier een mooi artikel te lezen. Hieronder volgt in het kort wat het verschil is.

Kiemgroenten

Je spreekt van kiemgroenten wanneer je eigenlijk geen extra hulpmiddelen gebruikt om de zaden te laten ontkiemen. Het enige wat je nodig hebt voor kiemgroenten is bijvoorbeeld een potje met daarin wat water waarin je de kiemgroentezaden doet. De kiemgroenten ontkiemen dan na verloop van tijd zonder dat je gebruik maakt van grond. Bij kiemgroenten oogst je dus de zaden met hun wortels en stengeltjes.

Tuinkers zaaien

Microgroenten

Bij microgroenten ga je eigenlijk net als in een echte moestuin te werk. Daarvoor heb je zaden, water en een groeimedium nodig. Een groeimedium kan bijvoorbeeld grond zijn.

Nog een verschil tussen kiemgroenten en microgroenten is dat je voor kiemgroenten niet per se licht nodig hebt. Voor microgroenten daarentegen wel.

Kort gezegd eet je kiemgroenten met wortel en al en wanneer je spreekt van microgroenten knip je de jonge plantjes boven de grond af en eet je alleen het stengeltje met daaraan de blaadjes (dus niet met de wortel zoals bij kiemgroenten).

Let hier op wanneer je gaat tuinieren met kinderen!

Let er op dat je geen jonge plantjes van de nachtschadefamilie oogst als zijnde kiemgroente. De tomatenplant behoort bijvoorbeeld tot de nachtschadefamilie, maar de kleine kiemplantjes hiervan zijn giftig! Lees je dus goed in voordat je ervoor kiest om van een bepaalde groentesoort het kiemplantje op te eten.

Veel plezier!