Tu sens et penses

Jij voelt en denkt, maar het is soms lastig je eigen weg te vinden in de gevoelens en gedachtes die je hebt tijdens en/of na een moeilijke periode in je leven. Gevoelens van onzekerheid heersen vaak in een tijd vol verdriet en emotie. Je twijfelt aan alles. Maar aan één ding kun je naar mijn mening nooit twijfelen. En dat is de gedachte: ‘Alleen ik weet hoe ik mezelf voel’. 

Wat jij voelt kan niemand anders bepalen. En ook niemand anders kan daar iets van vinden. Want jouw gevoelens, die zijn gewoon zo.

Wanneer je je been breekt, of met je arm in het gips zit, zien mensen de klachten/pijn die je op dat moment hebt, want je zit in het verband en noem maar op, dus het is zichtbaar. Je wordt hierdoor beperkt in het dagelijks leven en dat kan dan iedereen begrijpen. Je kan simpelweg door die beperking hetgeen wat je deed (even) niet meer doen. 

Maar wanneer je bijvoorbeeld psychische klachten hebt, of wanneer je lichamelijke pijnklachten hebt die aan de buitenkant niet (meer) te zien zijn, wordt het verhaal een beetje anders. Mensen zien de klachten/beperking dan niet en denken dan al snel dat het goed gaat. 

Je krijgt hierdoor sneller het idee dat je er alleen voor staat en dat mensen geen begrip lijken te hebben. Het helpt dan om te denken dat alleen jij weet hoe je jezelf voelt. Hiermee bescherm je jezelf en leer je anderen niks kwalijk te nemen. Bedenk je daarbij ook dat mensen die mogelijk denken dat het altijd goed met je gaat jou niet in alle dagelijkse situaties meemaken en niet zien hoe anders jouw leven op dat moment is. 

Focus op jezelf

Die gedachten in combinatie met het richten op de kleine mooie dingen in het leven maakt dat jij met beide benen op de grond blijft staan en met een krachtig gevoel door het leven kan gaan. Zoek afleiding door bijvoorbeeld zoals ik te (moes)tuinieren of schrijf het allemaal van je af. Dat kan je al een beetje helpen om de negatieve gedachten in of na een zware periode kwijt te raken.

Ik weet dat het niet makkelijk is, maar het is naar mijn mening belangrijk om er zoveel mogelijk bij stil te staan. Door je er bewust van te zijn zal het (hopelijk) vertrouwen gaan geven waardoor je jezelf uiteindelijk beter en zelfverzekerder gaat voelen. Focus je op jezelf en niet op hoe anderen mogelijk over je denken. Alleen jij kent jezelf het best.

Benieuwd waarom ik ben begonnen met bloggen? Lees het in deze blog.

Liefs, Carmen