Sla zaaien en kweken voor een salade uit eigen tuin!

Vergeet niet om zo vroeg mogelijk in het jaar sla te zaaien! Dan is het namelijk het perfecte moment vanwege de nog niet te warme temperaturen buiten. Want sla ontkiemt toch echt het liefst in koelere temperaturen. Wist je dat al? In deze blog ga ik nog meer tips met je delen voor het kweken van sla, dus lees snel verder! Want zeg nou zelf, een salade kunnen eten uit eigen tuin wil toch iedereen?!

sla uit eigen tuin

Sla ontkiemt zoals ik al aangaf graag in koele temperaturen. Daarom kun je sla beter kweken in het voorjaar en niet in de zomer. In de zomer schiet sla namelijk snel door. Het resultaat is dan een kleinere oogst.

En dat willen we niet. We willen zoveel mogelijk sla! En ook zo groot mogelijke kroppen sla. En dan zaai je dus bij koelere temperaturen. Aan te raden is om vanaf maart te beginnen met het zaaien van sla en dit kan dan tot en met juli als je mooie oogsten wilt hebben. Als je toch in de zomer sla wilt kweken, zorg er dan wel voor dat je de sla niet op een plek zaait waar continu de zon schijnt. Sla heeft dan echt veel schaduw nodig!

Sla ontkiemt het beste op een luchtige grond. Je kunt de grond voordat je gaat zaaien wat bewerken door de bovenste laag van de grond een beetje om te spitten. Werk daar vervolgens wat universele meststof voor bladgroenten in.

Sla zaaien doe je zo

Sla zaai ik meestal in rijtjes rechtstreeks buiten. De zaden van sla zijn erg klein en daarom strooi je al snel te veel per rijtje. Dit wil je ook zo doen omdat je altijd te maken hebt met zaadjes die niet uitkomen. Daarom zaai je altijd wat meer. Maar daarom is het ook extra van belang om in een later stadium uit te dunnen. Dit houdt in dat je her en der wat kleine slaplantjes er tussenuit trekt zodat de rest stevig door kan groeien. Dun je niet uit, dan gaan alle plantjes die zo dicht op elkaar staan zogenaamd “vechten” met elkaar om maar genoeg licht en voeding te krijgen. Dit heeft als gevolg dat alle plantjes het niet goed doen.

Sla is een lichtkiemer. Dit betekent dat de zaden maar met een heel dun laagje grond bedekt mogen worden.

Rucola: dit is geen sla!

Ik zaai dit jaar (2021) vijf verschillende soorten sla. En daarnaast zaai ik ook rucola. Wist je dat rucola officieel niet bij slasoorten hoort, maar bij de koolsoort? Toch neem ik rucola mee in deze blog, omdat ik rucola meer zie als sla dan als kool.

Rucola zaai ik tegenwoordig breedwerpig. Daar heb ik de beste ervaringen mee. Het zou, net als sla, ook in rijtjes kunnen, of zoals je bij radijsjes doet in kleine kuiltjes, maar dan bestaat de kans dat je ze veel te dicht op elkaar zaait. En bij rucola is het zo dat, wanneer je de zaden te dicht op elkaar zaait, dat de zaden elkaar wegdrukken en er weinig tot niets opkomt. Met breedwerpig zaaien is de kans minder groot dat je te dicht op elkaar zaait.

Kropsla

In tegenstelling tot andere soorten sla die ik rechtstreeks buiten zaai in mijn kweekbakken, zaai ik kropsla binnen voor. Ik heb gemerkt dat dit voor kropsla het fijnst werkt. Op de een of andere manier heb ik nog niet succesvol kropsla kunnen oogsten door rechtstreeks buiten te zaaien. Daarom doe ik het op deze manier.
Ook hiervoor geldt dat je de bakjes met voorgezaaide kropsla binnen op een koele plek zet. Kies hiervoor bijvoorbeeld een onverwarmde slaapkamer. Zaai één zaadje per potje. Na enkele dagen ontkiemen ze al. Zodra de kropjes sla ongeveer een grootte hebben van 5 centimeter plant ik ze buiten uit.

Na enkele weken kun je genieten van verse sla uit eigen tuin. De sla op de onderstaande foto’s liet ik in de winter groeien. Ze overleefden zelfs de extreme kou die we hebben gehad! Zodra de zomer voorbij is, maar dat duurt gelukkig nog even, kun je in het najaar dus weer opnieuw beginnen met zaaien van sla, zodat je ook in de winter kunt genieten van sla uit eigen tuin.

Maak er de lekkerste salades van, mmmmm. Welke slasoorten ga jij zelf kweken?

Op zoek naar zaden voor sla? In mijn webshop vind je zaden terug van pluksla en kropsla! Ook verkoop ik rucola zaden!

Met de Moestuinstickers voor op plantenlabels wordt jouw moestuin een nog vrolijker geheel. Check hiervoor ook mijn webshop of kijk eens voor meer productfoto’s op de Instagram pagina van C’est la vie for you: @cestlavieforyou