Radijsjes kweken en worteltjes: een aantal tips!

Radijsjes en worteltjes zaai ik eigenlijk altijd tegelijk. Het is super leuk om radijsjes te kweken. En worteltjes zijn ook hartstikke leuk om zelf te zaaien. Wil jij ook radijsjes en worteltjes uit eigen tuin? Dan zou ik niet al te lang meer wachten met zaaien! Wil je tips? Lees dan zeker verder!

Wist je dat worteltjes en radijsjes graag naast elkaar staan in de moestuin? Dit heet combinatieteelt. De twee gewassen versterken elkaar als je ze naast elkaar in je moestuin kweekt. Daarom staan ze bij mij ook naast elkaar in de moestuin.

Wanneer zaai je radijsjes en worteltjes?

Zowel worteltjes als radijsjes zaai je tussen maart en eind juli ongeveer rechtstreeks buiten in de volle grond. De zaden van worteltjes en radijsjes kunnen goed tegen de kou en zullen daardoor gemakkelijk in koudere temperaturen ontkiemen.

Worteltjes nemen wel langer de tijd om te ontkiemen dan radijsjes. Radijsjes kun je namelijk ongeveer binnen zes weken oogsten, terwijl je voor worteltjes zeker wel drie maanden geduld moet hebben.

Radijsjes en worteltjes kweken: zo doe je dat

Zorg voor een luchtige grond en kies een plekje in de zon of halfschaduw.

Radijsjes zaai ik als volgt. Ik maak in de grond kuiltjes van ongeveer 1 centimeter diep en 5 centimeter van elkaar vandaan. In ieder kuiltje leg ik vervolgens 1 zaadje. Vervolgens maak je het kuiltje dicht. Als je het zo goed hoef je later niet uit te dunnen. Met zaden van radijs gaat dit prima, omdat ze redelijk groot zijn en makkelijk vast te pakken.

Bij het zaaien van worteltjes ga ik iets anders te werk. Hiervoor maak ik gleuven in de grond, maar niet te diep. Vervolgens strooi ik wat zaden in de gleuven en dek ik de gleuven weer af met een laagje grond.

Het geeft niet als je de worteltjes te dicht op elkaar hebt gezaaid. In een later stadium kun je namelijk gaan uitdunnen. Dan trek je om de ongeveer 5 centimeter een dun worteltje eruit zodat de rest de ruimte krijgt om verder te groeien en groter te worden.

Ik heb in mijn tuin sinds kort lieve kippen rondlopen aan wie ik de te dunne worteltjes kan voeren. De worteltjes die ik eruit haal tijdens het uitdunnen straks krijgen dus een mooie bestemming.

Veel succes met het kweken van radijsjes en worteltjes! Ze zijn toch wel onmisbaar in de moestuin!

Heb je nog vragen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen!

Wil je dagelijkse moestuinupdates? Check mijn Instagram pagina.