Nederlanders: zorg voor elkaar!

Bizar wat er allemaal gebeurt op dit moment in de wereld. Vandaag zijn er weer flink wat maatregelen bijgekomen als het gaat om het indammen van het Corona virus. Voor ons allemaal is het een zware tijd die nog wel even aan zal blijven houden. Maar juist in deze tijd hebben we elkaar nodig. Juist nu is het belangrijk om te (leren) focussen op dat wat er echt toe doet. Laten we met z’n allen proberen positief te blijven!

Dat is zeker niet makkelijk, maar absoluut wel nodig! Al een tijdje probeer ik middels mijn Instagram account foto’s en berichten te delen waar je positiviteit uit kunt halen. Waar je vrolijk van wordt en waar je persoonlijk van groeit. De rode draad hierin is mijn moestuin. Want van mijn moestuin heb ik zo ontzettend veel geleerd.

“Ik ben mijn moestuin dankbaar.”

Mijn eigen moestuin leerde mij inzien hoe mooi de kleine dingen in het leven zijn. En dat dit de kern is van geluk. Geluk vind je naar mijn mening niet in dure materialistische zaken of bijvoorbeeld (dure) vakanties. Geluk vind je in wat je nu hebt, en dat hoeft niet groots te zijn.

Ik ben mijn moestuin dankbaar. Want sinds ik ben begonnen met het kweken van eigen groenten ben ik een tevredener mens geworden. Voorheen voelde ik mezelf regelmatig (geestelijk) slecht en vergeleek ik mezelf vaak met anderen. Dit kwam door verschillende moeilijke gebeurtenissen in mijn leven. Ik legde hierdoor de focus meer op wat een ander wel had en ik niet, in plaats van dat ik de focus legde op wat ik wél allemaal heb. Dat laatste doe ik nu wel. En daardoor voel ik mij weer een gelukkig mens.

Dit innerlijke groeiproces is mij heel veel waard. Je zult je misschien afvragen: Hoe kan het dan dat de groei van planten je zoveel over het leven kunnen leren?

Die vraag is in mijn ogen simpel te beantwoorden. Door het kweken van eigen groenten (en/of fruit en kruiden) word je jezelf bewuster van de natuur en daardoor ook bewuster van jezelf. Je ziet namelijk iets heel moois ontstaan wat eerst een piepklein zaadje was. Dat is fascinerend. En iedere fase van groei bezorgt weer een geluksmomentje. Daarvan word je blij.

En daardoor ga je beseffen dat groei ook in jouzelf mogelijk is. Ook al verkeer je misschien in een diep dal. Planten laten jou inzien dat je kunt groeien en uiteindelijk een krachtige(re) versie van jezelf kunt worden. Weet dus dat wanneer je het gevoel hebt diep onder de grond te zitten en denkt daar niet uit te komen, je eigenlijk juist gezaaid bent om weer te groeien! Hoe mooi is dat?!

Daarnaast ben je door het kweken van groenten in het hier en nu bezig. En dat is zo belangrijk! We maken ons altijd zo snel zorgen over het verleden en de toekomst, zeker nu waarschijnlijk door het Corona virus. Maar leg de focus eens bij jezelf. In het heden.

Op de momenten dat ik bezig ben met de kleine dingen in het leven kan ik de negatieve gedachten van binnen loslaten. Even alleen met datgene bezig zijn wat er op dat moment toe doet. En als je dit maar vaak en lang genoeg doet, wordt het steeds meer een gewoonte en dat resulteert uiteindelijk in een nieuwe, positieve mindset.

Ik zou je willen aanmoedigen om het zelf te gaan ervaren. Kweek jij nog geen eigen groenten, fruit en/of kruiden? Start dan vandaag nog! Al begin je met één soort groente! Weet je niet waar je moet beginnen? Laat me dit dan weten. Ik help je graag.

Liefs, Carmen
C’est la vie | Geluk zit in de kleine dingen

PS: Check mijn leuke C’est la vie Moestuinkaarten! Deze kaarten maken jou nog bewuster van de geluksmomentjes bij de groei van planten! Nancy van @moesindetuin geeft namens mij een set weg! Zij schreef hierover ook een hele leuke blog! Lees deze hier!