Muismeloen kweken: een aantal tips

Ik vind het altijd erg leuk om ieder jaar weer iets nieuws erbij te kweken. Dit jaar had ik veel nieuwe vruchten, waaronder de muismeloen. En daarover ga ik je in deze vlog meer vertellen. De muismeloen is een kleine vrucht die je makkelijk kunt kweken in je eigen tuin. Hoewel de muismeloen lijkt op een watermeloen is de smaak van watermeloen ver te zoeken. Waar de vrucht wel naar smaakt?

Nou, de muismeloen wordt ook wel de Mexicaanse komkommer genoemd. En deze naam zegt eigenlijk precies waar muismeloen naar smaakt. Naar komkommer!

Ik vind de muismeloen een hartstikke leuk vruchtje voor in de tuin. Heb je kinderen? Dan is het nog leuker! Het is toch geweldig om kinderen de vruchtjes te laten plukken die ze ook nog eens meteen kunnen opeten. De muismeloen kun je namelijk met schilletje en al opeten.

In een tuincentrum zul je niet zo gauw een muismeloen plant vinden. De enige manier om muismeloen te kweken is door de plant zelf te zaaien. Ik zaaide de muismeloen binnen voor vanaf eind maart in een kweekbakje. Het kweekbakje plaatste ik op een plek waar de zon regelmatig schijnt, dus bij het raam op de vensterbank.

Mijn ervaring met de muismeloen is dat deze in het begin een trage groeier is, maar als de zaailingen eenmaak groeien dan gaat het uiteindelijk als een speer. Laat zaailingen altijd bij het raam staan zodat ze veel licht krijgen. Anders worden de zaailingen slap en blijven de steeltjes erg dun.

Muismeloen kun je uitplanten in mei. Eerder niet, want muismeloen kan slecht tegen koude temperaturen. Plant de muismeloen uiteindelijk uit op een zonnige en beschutte plek. Ik plantte mijn zaailingen uit in een grote pot en dat is prima gegaan. In totaal heb ik drie zaailingen in de pot geplaatst.

Aangezien de muismeloen een klimmer is heb ik in de grote pot bamboestokken geplaatst. Het is aan te raden om de plant af en toe handmatig bij te sturen en vast te zetten met plantklemmetjes zodat ze zichzelf beter vastklemt.

We hebben natuurlijk een erg natte en frisse zomer gehad, dus de plant stond er niet fantastisch mooi bij. Toch blijkt deze plant tegen een flink stootje te kunnen, want ik heb er alsnog een leuke oogst aan overgehouden.

Muismeloen pluk je het liefste wanneer de vruchten net zijn uitgegroeid en nog jong zijn. Ze hebben dan de meeste smaak. Wacht je te lang, dan worden de vruchten wat minder knapperig en zijn ze minder lekker.

Muismeloen

Ik raad altijd aan om zelf zaden te oogsten. Ik heb de zaden eerst even laten weken in wat water zodat het vliesje dat eromheen zit wat weker wordt. Daarna spoel je de zaden goed af. Gebruik daarvoor een vergiet. Leg de zaden vervolgens in een schaaltje en laat drogen. Verpak de zaden daarna eventueel in een zakje.

Ga jij komend voorjaar ook muismeloen zaaien?

Volg jij mij al op Instagram?