Groot Kaasjeskruid is leuk! Hier lees je waarom

Heb jij al wel eens van Groot Kaasjeskruid gehoord? Groot Kaasjeskruid heeft mijn hart dit jaar echt gestolen. Het is een veelzijdige plant en ook bijzonder om te zien. Wat het voor plant is leg ik je verder uit in deze video. Ook schrijf ik in deze blog hoe je deze plant kunt verwerken in een gezond gerecht!

Groot Kaasjeskruid wordt ook wel Malva genoemd. Je zaait Groot Kaasjeskruid vanaf mei buiten in de volle grond, maar je kunt er ook voor kiezen om ze eerder binnen voor te zaaien en in mei buiten uit te planten. Bedek de zaden maar met een dun laagje grond, want Groot Kaasjeskruid is een lichtkiemer. Dat betekent het een plant is waarvan het zaad alleen kiemt onder invloed van licht. De plant is winterhard. Dus wanneer je Groot Kaasjeskruid eenmaal hebt gezaaid, betekent dit dat deze de jaren daaropvolgend steeds weer op zal komen.

Groot Kaasjeskruid wordt al eeuwen gebruikt in de kruidengeneeskunde. Het is goed voor verschillende kwalen. Denk aan bronchitis, keelontsteking en astma.

Groot Kaasjeskruid kun je ook als groente eten. Het blad kan gebruikt worden zoals spinazie. Je kan het blad koken of door salade eten.

Recept gezond soepje met Groot Kaasjeskruid

Het blad verwerkte ik laatst in een heerlijk groentesoepje. Voor de soep kies ik de laatste jonge bladeren van de plant. Ik kies bewust jonge bladeren, omdat deze smaakvoller en malser zijn.

Ik pluk ook een bloemetje om de soep mee te garneren. De bloemen zijn zo mooi!

Wist je dat je de bloemen ook kunt eten? Afgelopen zomer heb ik ook heel wat bloemen laten drogen, waardoor ik nu een voorraadje heb voor het zetten van thee van de bloemen van Groot Kaasjeskruid. Heerlijk.

Terug naar de soep. Zorg er in eerste instantie voor dat je het blad goed wast.

Snijd de bladeren vervolgens in stukjes.

Voor deze soep koos ik ook voor andere groenten. Kies bijvoorbeeld prei en wortel. Zet bouillon op met deze groente en laat alles 10 minuten doortrekken.

Bak in de tussentijd in een aparte pan in wat olie een gesneden ui en knoflook. Voeg hier vervolgens een klein beetje chilivlokken aan toe. Ik maakte deze chilivlokken zelf van pepers uit eigen tuin. Hoe je dit doet zie je in een van mijn vorige video’s. Kijk dus zeker eventjes terug!

Voeg het blad van de Groot Kaasjeskruid na 10 minuten toe aan het bouillonwater met prei, wortel en eventuele andere groenten die je hebt gekozen. Roer goed door.

Hierna gaat ook de gefruite ui en knoflook met chilivlokken bij de soep in de pan. Roer opnieuw goed door.

Nu is de soep klaar. In een handomdraai heb je een vitaminebooster voor je lichaam klaar staan. Geweldig toch! Lekker van genieten.

Start het jaar ook met een gezonde soep! En hopelijk heb je weer inspiratie opgedaan voor het zaaien van deze bijzondere plant komend moestuinseizoen.

Nogmaals een hele fijne jaarwisseling!

Check meer blogs van mij vol moestuintips!

Ook op Instagram deel ik veel moestuinliefde.