Een moestuinplan maken voor de kleine tuin

In deze blog leg ik je uit hoe je een moestuinplan (voor een kleine tuin) kunt maken. Sinds dit jaar (2022) heb ik een volkstuintje van 96 m2. De jaren hiervoor moestuinierde ik alleen maar in mijn achtertuin. Kleinschalig dus. Dit blijf ik nog steeds doen, maar mijn achtertuin zal waarschijnlijk niet meer zo vol komen te staan als afgelopen jaar het geval was. Hoe vol mijn tuin stond is te zien op de foto die hieronder volgt. Het zag er prachtig uit, maar de gewassen stonden eigenlijk veel te dicht op elkaar.

Kleine moestuin

Achtertuin 2021

Omdat ik jullie juist graag wil leren dat kleinschalig moestuinieren ook prima kan, zoom ik in deze blog dus vooral in op het maken van een klein moestuinplan. Dat komt goed uit, want ondanks het feit dat ik dit jaar een volkstuintje heb, wil ik ook nog gewoon in mijn achtertuin kweken. Maar nu de meeste gewassen uiteindelijk in mijn volkstuintje komen, heb ik de ruimte om het dit jaar in mijn achtertuin anders te doen. Daarom lijkt het me leuk om in mijn achtertuin dit jaar themagericht te gaan moestuinieren.

Een Italiaanse moestuin

De focus in mijn achtertuin komt te liggen op een moestuintje in Italiaanse sferen. Ik ben dol op de Italiaanse keuken, dus het is heerlijk om vanuit de keuken te kunnen kijken naar planten waarvan ik met de oogst de heerlijkste Italiaanse gerechten kan maken.

Ik kies voor mijn Italiaanse moestuintje gewassen als rucola, broccoli, tomaten, de klassieke Italiaanse basilicum, artisjok, aubergine, bolcourgette, spinazie en palmkool.

En om mezelf ook een beetje in de Franse sferen te wanen in mijn eigen achtertuin komen er hier en daar ook wat zonnebloemen te staan.

Met de gewassen die ik ga gebruiken voor mijn Italiaanse moestuintje in mijn achtertuin zorg ik dat ik zowel in het voorjaar, de zomer als in het najaar en de winter kan oogsten. Rucola kun je al vroeg in het jaar zaaien waardoor deze in het voorjaar te oogsten is. In de zomer oogst ik broccoli, tomaten, artisjok, basilicum, aubergine en bolcourgette. In het najaar en in de winter oogst ik spinazie en palmkool uit mijn Italiaanse moestuintje. Dat is natuurlijk het leukste, dat je verspreid over het jaar en heel het jaar door kunt oogsten.

Een moestuinplan maken

In mijn achtertuin heb ik een lange moestuinstrook. Deze strook teken ik alvast op een vel papier zodat ik daar vervolgens de gewassen in kan tekenen.

Voordat ik met het tekenen van de gewassen begin maak ik eerst een zaai planning. Dit doe ik op de computer. Ik maak een schema met wat wanneer ik binnenshuis voorzaai en wanneer het uitplant moment is. Ook noteer ik wat rechtstreeks buiten gezaaid kan worden en wanneer. Voor het plan in mijn achtertuin ziet dat er als volgt uit:

Moestuinplan

Vervolgens ga ik de gewassen tekenen in de plattegrond. Terwijl ik dit doe bedenk ik ook direct hoeveel planten per gewas ik uiteindelijk uitplant. Ik gun de gewassen die jaar meer ruimte, aangezien ik nu een volkstuintje heb waar de meeste gewassen in komen te staan. In mijn achtertuin kweek ik nu extra, het is niet meer de enige bron waar ik oogsten vandaan ga halen dit jaar. Daarom kies ik in mijn achtertuin maar voor drie tomatenplanten. Deze komen over ongeveer de helft van de hele breedte in de moestuinstrook te staan. De andere helft is voor twee artisjok planten, die ook erg hoog en groot kunnen worden. Voor de tomatenplanten komen twee aubergine planten te staan. En weer daarvoor in totaal vier broccoli planten.

De rucola komt in een strookje vooraan over een deel van de breedte van de moestuinstrook. Ongeveer tot de helft. Daarachter plant ik twee bolcourgettes. En tot slot krijgt de basilicum een plekje bij de tomaten.

Dit is de zomerversie van het moestuinplan. Natuurlijk mis ik nog de palmkool en de spinazie in de tekening. Deze gewassen worden echter pas gezaaid of uitgeplant nadat al deze gewassen al zo goed als geoogst zijn. De palmkool en spinazie zullen daarom verspreid worden op de plekken waar de bolcourgettes, basilicum, tomaten, aubergines en broccoli stonden.

Dit is de basis. Mezelf kennende zal er nog wel wat aan toegevoegd worden, maar zo heb ik in ieder geval een leidraad en wat overzicht.

Volg mij op Instagram voor meer moestuininspiratie.

Meer blogs lezen vol moestuintips? Klik dan hier!