De egel: wat je kunt doen om ze te helpen!

Ja, het is echt nodig: een belangrijk bericht over de egel! Dat lieve kleine diertje, dat normaal gesproken graag op bezoek komt bij ons in de tuin. De egel is een beschermde diersoort. En ja, dat snap ik wel. Eigenlijk zouden we alle dieren moeten beschermen, toch? Want wij mensen maken het knap lastig voor alle dieren, wereldwijd. Kijk maar eens naar de documentaire ‘Our Planet’ op Netflix. In deze blog beperk ik me alleen tot de egel, maar wees je er dus van bewust dat er nog veeeeeel meer dieren zijn die het door ons moeilijk hebben op deze planeet.

Alle mensen die van tuinieren houden, die moeten ook wel houden van de egel. Egels zijn namelijk natuurlijke bestrijders van schadelijke beestjes als rupsen, slakken en maden. Ze zorgen dus voor een natuurlijk evenwicht in de tuin, zonder het gebruik van insectenverdelgers.

En over insectenverdelgers gesproken, denk aan bijvoorbeeld slakkengif: het gebruik hiervan is ontzettend schadelijk en zelfs dodelijk voor de egel!

En de egel die heeft het al zo slecht doordat in Nederland alles vol wordt bebouwd en bestraat. En de meeste tuinen in Nederland zijn veel te opgeruimd. Daar houden egels helemaal niet van. Hierdoor wordt het leefgebied van de egel steeds kleiner, want de egel is juist dol op kleine landschappen als tuintjes met veel dekking en voedsel. Met dekking bedoel ik: bladeren, takken- en composthopen.

Wat kun je doen voor de egel?

Zorg er dus voor dat je je tuin rommelig houdt. Laat de bladeren die er in vallen lekker liggen, of verzamel zelfs extra bladeren! Zo kunnen egels ongestoord een holletje maken. Sommige egels houden van meer luxe en maak je blij met een egelhuisje. Maar rommelhoekjes in de tuin vinden de meeste egels ook helemaal fijn!

Op de rommelige hoekjes in je tuin komen ook weer insecten af. En die insecten vormen een lekker hapje voor de egel. Zo trek je dus ook voedsel aan voor deze lieve diertjes! Egels zijn namelijk echte insecteneters.

Wij hebben in de zomer regelmatig bezoek van de egel. Dit weten wij omdat wij in de zomer altijd voer en een laag schaaltje met water in de tuin leggen voor ze. We hebben zelfs een keer overdag een egel in de tuin gespot, kijk maar:

Egel

Dit egeltje hadden wij een keer in de middag op bezoek in de tuin. Meestal is dit geen goed teken!

Maar helaas is het geen goed teken wanneer je egels overdag ziet. 9 van de 10 keer hebben ze dan iets onder de leden. Egels brengen de dag namelijk door verstopt in een nest van bladeren of op een andere donkere plek. Mocht je een keer een egel in nood tegenkomen, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang bij jou in de buurt!

Winterslaap

De kans dat je ze nu zal spotten is natuurlijk zeer klein. Want in de winter houden egels een winterslaap. In ons land is dat van eind oktober tot eind maart of begin april.

de egel

Een egel van hout, handgemaakt door mijn vriend.

Mijn vriend die, zoals jullie kunnen zien, heel goed is met hout, gaat een egelhuisje ontwerpen en maken. Dit is dus één van de dingen, samen met wat ik allemaal al heb benoemd, die wij als mens kunnen doen voor de egel.

Dus: als we nou allemaal onze tuinen wat natuurvriendelijker maken, dan zullen de egels ons allemaal heel dankbaar zijn!

Wat ga jij aan je tuin veranderen voor de egel? Of misschien ben jij je hiervan al bewust. In dat geval zou ik zeggen: ga zo door!

Liefs, Carmen

Meer blogs lezen van mij? Check dan mijn Blog pagina.