Composteren in je achtertuin: dat kan!

Zelfs als je maar een kleine tuin hebt kun je composteren. Hiervoor kun je een compostvat gebruiken. Zo een heb ik er ook in mijn achtertuin staan. Er zijn veel verschillende manieren en theorieën over composteren. In deze blog schrijf ik uiteen hoe ik het doe.

Wil jij ook starten met het creëren van compost? Begin dan in januari/februari alvast te bedenken waar je de composthoop wilt gaan maken. Ik ben er in 2021 mee begonnen, waardoor ik vanaf 2022 ieder jaar in maart of april de compost kan verspreiden over mijn moestuintje.

Een compostvat vindt zeker en vast een plaatsje in iedere tuin. Bij mij in de achtertuin staat het compostvat helemaal achterin. Daar valt hij niet zo op.

Wat is compost?

Compost is een droge substantie die ruikt naar bosgrond. Het is geen meststof, maar een bodemverbeterend middel. Het geeft structuur aan je bodem en activeert het bodemleven. Oogst je een vieze, stinkende smurrie uit je compostvat, dan is er tijdens het composteringsproces iets fout gegaan.

Compost maakt een zware bodem luchtiger, zodat water er gemakkelijker doorstroomt. In zanderige bodems houdt compost het water net beter vast. Elk grondtype heeft eigenlijk baat bij compost.

Goede compost is dus een zegen voor de grond: het brengt voedingsstoffen aan, het vergroot het vochthoudend vermogen van de grond en het maakt de grond kruimelig. Maar wie doet al dat werk? Een parade van medewerkers, zoals bacteriën en schimmels die wij met het blote oog niet zien. En natuurlijk ook wormen! Hoe meer wormen, hoe beter de compost. Ze leven graag in een vochtige omgeving. Ze dragen bij aan het fijnmaken van het materiaal.

Composteren betekent niet al je tuin- en keukenresten in een compostvat dumpen, het deksel sluiten en er nooit meer naar omkijken. Je moet er nog wel wat voor doen!

Vuistregels bij het composteren

Er zijn enkele vuistregels bij het composteren. De eerste is dat je je tuin- en keukenresten meteen in het compostvat moet leggen. Laat dit niet te lang in de keukenemmer staan. In een composthoop kan in principe elk organisch materiaal worden verwerkt, maar op iedere regel zijn uitzonderingen en daarom noem ik nog even op wat er niet thuis hoort in een composthoop: gekookte etensresten, aardappelschillen, stof uit de stofzuiger, kattenbakvulling, sinaasappelen en chemisch bemiddelde producten. Daarnaast zorg je ervoor dat je niet te veel gras in je compostvat stopt. De ideale verhouding is een derde gras en twee derde structuurmateriaal. Voorbeelden van structuurmateriaal zijn houtsnippers, droge bladeren, fijne takjes en dorre stengels van vaste planten.
De derde belangrijke vuistregel is dat composterend materiaal voldoende luchtigheid moet hebben. Het moet dus genoeg zuurstof krijgen. Dit bereik je door het vat minimaal één keer per jaar om te zetten.

Wat is omzetten?

Omzetten houdt in dat je de compost in het vat omschept. Voor een snellere productie van goede compost is het belangrijk dat de hoop regelmatig gekeerd wordt. Zelfs als het koud is, heeft het zijn nut om zoveel mogelijk zuurstof in contact te brengen met het compostmateriaal.

Wat ik doe is het volgende. Ik schep eerst alle grond uit het vat. Nu alle compost naast het vat ligt besluit ik mijn kippen even over de hoop te laten lopen. Ik heb toevallig kippen, maar heb je deze niet dan sla je deze stap natuurlijk over. Kippen laten lopen over je composthoop heeft voordelen. De kippen zullen de composthoop namelijk lekker los krabben om er zaden en insecten uit te halen. Je kunt de compost daarna gemakkelijker opscheppen en terug opslaan.

Je kunt er ook voor kiezen om de grond te zeven voordat je het weer terug in het compostvat doet. Ook moet je even checken of de compost niet te droog of te nat is. Twijfel je? Knijp dan een handvol gemengd compostmateriaal uit met je handen. Als er enkele druppels uit lopen, dan is het vochtig genoeg. Anders voeg je er nog wat water aan toe. Is de composthoop te nat? Dan is er nood aan meer bruin materiaal zoals papier of karton. Voeg dat in proppen toe, niet in laagjes die samenkoeken.

Composteer jij al? Of ga je hier dit moestuinjaar mee starten?

Check meer blogs van mij vol moestuintips!

Ook op Instagram deel ik veel moestuinliefde.