Aardbeienjam maken met aardbeien uit eigen tuin

Aardbeitjes uit eigen tuin: die zijn toch heeeeerlijk om te snoepen. Maar, je kunt er ook lekkere dingen van maken. Je kunt bijvoorbeeld aardbeienjam maken! Heerlijk voor op een cracker, in je kwark of yoghurt of bijvoorbeeld ook voor het versieren of vullen van een taart! In deze blog deel ik het recept met je. Het is heel eenvoudig!

Aardbeienplanten zijn meerjarig en dus winterhard. In de winter blijft er weinig tot niets van de plantjes over, maar zodra de lente begint zul je zien dat ze weer opbloeien.

Aangezien mijn beperkte ruimte kweek ik aardbeien in drie potten. Ik laat de aardbeitjes langs de randen van de pot hangen, zodat de aardbeien minder snel gaan rotten. Om het rotten tegen te gaan kun je stro leggen rondom de planten. Zo vallen aardbeien niet op de grond, maar op het stro. En dat heeft als gevolg dat aardbeien niet zo snel gaan rotten.

aardbeien kweken

Een voordeel is dat aardbeien niet zoveel eisen stellen aan de bodem. Het is wel aan te raden om de aardbeienplanten in het voorjaar wat mest te geven.

Zorg er daarnaast voor dat aardbeien flink veel water krijgen. Aardbeien bestaan namelijk voor 90% uit water. Een zonnige standplaats voor de aardbeien is ook erg belangrijk.

Recept om aardbeienjam te maken

Laatst zag ik dat heel wat aardbeitjes rijp waren om geoogst te worden. Ik knipte alle rijpe aardbeitjes van de plant af en ik kwam op ongeveer 100 gram aardbeitjes uit. Ik besloot om hiervan wat aardbeienjam te maken.

aardbeien

Ingrediënten:

  • 100 gram aardbeien
  • 90 gram suiker
  • paar druppeltjes citroensap

Stap 1:

Snijd de kroontjes van de aardbeien af en doe deze in een kom. Voeg hier de suiker aan toe. Meng dit goed door elkaar en dek de kom vervolgens af met folie. Laat de afgedekte kom zeker een nacht of een dag zo staan.

In de tussentijd kun je alvast een schaaltje in de koelkast leggen zodat deze koud wordt. Dit koude schaaltje gebruik je namelijk uiteindelijk om te testen of de aardbeienjam goed is. Hier kom ik later in de blog op terug.

Stap 2:

Na een nacht of dag wachten doe je het aardbeien- en suikermengsel in een pannetje met een paar druppeltjes citroensap. Zet het vuur hoog en breng aan de kook. Zodra het mengsel kookt zet je het vuur wat lager. Laat het mengsel vervolgens ongeveer 20 minuutjes doorkoken. Houd het mengsel goed in de gaten en roer af en toe door.

Pak in de tussentijd een potje waar je de jam uiteindelijk in gaat doen en kook deze voor ongeveer 10 minuten in wat water. Zo zorg je ervoor dat het potje écht schoon is. Laat het potje vervolgens drogen.

Stap 3:

Pak het schaaltje dat je in de koelkast koud hebt laten worden. Doe hier na ongeveer 20 minuten een druppeltje van het mengsel uit het pannetje op. Blijft de druppel liggen zonder dat deze meteen uitloopt? Dan is dat een teken dat de aardbeienjam gelukt is.

Doe de aardbeienjam in het potje en laat de aardbeienjam in het potje omgekeerd afkoelen. Zo kan de lucht ontsnappen.

Nadat de jam is afgekoeld kun je het dekseltje van het potje nog voorzien van een leuk stofje. En daar heb je dan je potje met zelfgemaakte aardbeienjam van aardbeien uit eigen tuin! Hoe leuk is dat?!

Veel plezier en geniet ervan!

Check hier meer (recepten-) blogs!
Volg mij op Instagram voor meer inspiratie.