Over Carmen

In 2019 bereikte ik, Carmen van Heel, door verschillende verdrietige gebeurtenissen in mijn leven, een grens waardoor ik op allerlei gebieden in mijn leven een stap terug moest doen. Hierdoor was ik dringend op zoek naar iets dat mij blij en positief maakte. En die positiviteit vond ik onder andere uiteindelijk in het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden. Langzaam ontstond mijn eigen moestuintje. En langzaam begon ik mezelf weer terug te vinden.

“Ik ben mijn moestuin dankbaar”

Het kweken van eigen groenten, fruit en/of kruiden biedt zoveel moois. Het leert je inzien hoe mooi het leven ook kan zijn. Geluk zit écht in de kleine dingen. In wat je nu hebt, en dat hoeft niet groots te zijn.

Ik ben mijn moestuin dankbaar. Want sinds ik ben begonnen met het kweken van eigen groenten ben ik een tevredener mens geworden. Voorheen vergeleek ik mezelf vaak met anderen. Ik legde de focus meer op wat een ander wel had en ik niet, in plaats van dat ik de focus legde op wat ik wél allemaal heb. Ik vond dat erg moeilijk omdat ik veel verdriet doormaakte. Maar dat laatste, de focus leggen op wat ik allemaal wél heb, doe ik nu wel. En daardoor voel ik mij weer een gelukkig mens.

Carmen van Heel

Dit innerlijke groeiproces is mij heel veel waard. Je zult je misschien afvragen: Hoe kan het dan dat de groei van planten je zoveel over het leven kunnen leren?

Die vraag is in mijn ogen simpel te beantwoorden. Door het kweken van eigen groenten (en/of fruit en kruiden) word je jezelf bewuster van de natuur en daardoor ook bewuster van jezelf. Je ziet namelijk iets heel moois ontstaan wat eerst een piepklein zaadje was. Dat is fascinerend. En iedere fase van groei bezorgt weer een geluksmomentje. Daarvan word je blij.

En daardoor ga je beseffen dat groei ook in jouzelf mogelijk is. Ook al verkeer je misschien in een diep dal. Planten laten jou inzien dat je kunt groeien en uiteindelijk een krachtige(re) versie van jezelf kunt worden. Weet dus dat wanneer je het gevoel hebt diep onder de grond te zitten en denkt daar niet uit te komen, je eigenlijk juist gezaaid bent om weer te groeien! Hoe mooi is dat?!

Daarnaast ben je door het kweken van groenten in het hier en nu bezig. En dat is zo belangrijk! We maken ons altijd zo snel zorgen over het verleden en de toekomst, maar leg de focus eens is in het heden. Je leeft tenslotte nu en niet in het verleden of de toekomst.

Op de momenten dat ik bezig ben met de kleine dingen in het leven kan ik de negatieve gedachten van binnen loslaten. Even alleen met datgene bezig zijn wat er op dat moment toe doet. En als je dit maar vaak en lang genoeg doet, wordt het steeds meer een gewoonte en dat resulteert uiteindelijk in een nieuwe, positieve mindset.

Beginnend moestuinder

In 2019 noemde ik mijzelf beginnend moestuinder, omdat ik toen voor het eerst begon met het kweken van eigen groente, fruit en kruiden. Inmiddels heb ik al redelijk wat ervaring opgedaan, maar nog steeds leer én experimenteer ik volop! En dat vind ik heerlijk. Ik zou nooit uitgeleerd willen zijn. Maar dat kan ook niet, ben ik van overtuigd.

Liefs, Carmen

PS: Wil jij ook een moestuin(tje) beginnen maar weet je niet hoe te beginnen? Je mag mij altijd om tips vragen! Neem in dat geval contact op via het contactformulier. Ik bied mezelf ook graag aan als moestuincoach op scholen en/of kinderopvangcentra.

Volg mij op Instagram voor (o.a.) meer moestuin- en natuurinspiratie:
Persoonlijke pagina Carmen van Heel: @carmenvanheel
Bedrijfspagina C’est la vie for you: @cestlavieforyou