Veel kruiden zijn winterhard. In het voorjaar straks verdienen je vaste kruidenplanten weer een snoeibeurt, zodat ze in het nieuwe moestuinseizoen weer volop kunnen gaan bloeien. Nu gaan we richting de winter en dat betekent dat de kruidenplanten in een rustfase komen en dat de kwaliteit van je kruiden afneemt. Daarnaast gaan we vanaf nu minder makkelijk naar buiten om even wat kruiden te plukken. Daarom kun je nu oogsten en later genieten! Hoe kun je kruiden bewaren?
Dit kun je doen door kruiden te laten drogen en vervolgens te bewaren in een potje. Lekker voor in thee of gerechten.
Maar je kunt er ook voor kiezen om verse kruiden in te vriezen. De olijfoliekruidenijsblokjes kun je dan vervolgens in de winter gebruiken in een slaatje of bijvoorbeeld om je groenten in te bakken.
Kruiden bewaren: zo ga je te werk
Voor de olijfoliekruidenijsblokjes heb je nodig allerlei verse kruiden, een bakje voor ijsblokjes, en olijfolie.
In mijn achtertuin heb ik vooral salie, rozemarijn, tijm en bieslook. Voor de ijsblokjes neem ik van ieder kruid een aantal takjes.
Snijd de kruiden vervolgens fijn, al kun je er uiteraard ook wat grotere stukjes kruiden aan toevoegen.
Neem een bakje waar je ijsblokjes in maakt en vul deze met de kruiden. Je kunt er voor kiezen om in ieder hokje een mix van de kruiden te doen, of bijvoorbeeld in een aantal bakjes steeds dezelfde kruiden.
Schenk vervolgens over ieder hokje olijfolie zodat het bakje helemaal gevuld is en plaats in de diepvries.
Zodra de blokjes bevroren zijn kun je ze uit het ijsblokbakje halen en in een zakje over bewaarpotje doen en zo in de diepvries zetten. Super handig om achteraf 1 of meer blokjes uit te halen. En je hebt meteen je ijsblokbakje weer vrij om nieuwe kruiden in te vriezen!
Meer blogs lezen van mij? Check mijn blogpagina en volg mij op Instagram voor meer inspiratie!





