Zonnebloemen zaaien en kweken: 5 tips!

Zonnebloemen zaaien en kweken, dat is ontzettend leuk om te doen! Wie wil deze prachtige bloemen nou niet in zijn/haar tuin of balkon? De vrolijke gele bloemen maken ons mensen blij. Daarnaast zullen de insecten je dankbaar zijn. Zij zijn namelijk ook dol op zonnebloemen! Om je een handje te helpen met het kweken van zonnebloemen deel ik in deze blog 5 tips met je.

De Franse benaming voor zonnebloem is ‘tournesol’, wat letterlijk ‘draait met de zon’ betekent. De bloemknop draait namelijk mee met de zon. In Frankrijk kun je in de zomer zomaar enorme velden met zonnebloemen tegenkomen. Prachtig! De bloemen worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Denk aan het maken van olie, bakkersproducten en diervoeding.

De benaming van de bloem geeft al aan dat de zonnebloem graag in veel zonlicht staat. Houd hier dus rekening mee bij het uitplanten van je zonnebloem!

Zonnebloemen zaaien: zo doe je dat

Je kunt in maart al beginnen met het zaaien van zonnebloemen, maar dit doe je dan wel binnenshuis. Het is ook mogelijk om zonnebloemen rechtstreeks buiten in de grond te zaaien. Dit kun je doen vanaf april.

Zonnebloemen groeien eigenlijk op iedere grondsoort goed. Dit maakt ook dat het voor iedereen mogelijk is om zonnebloemen te kweken. Zelfs in potten kun je zonnebloemen grootbrengen!

Tip 1:
Gebruik, wanneer je binnen voorzaait, turfpotjes. Zo voorkom je wortelschade wanneer je de zonnebloemzaailingen buiten gaat uitplanten. Turfpotjes kun je namelijk mee in de grond zetten. Super handig!

Tip 2:
Zet de potjes met gezaaide zonnebloempitten op een warm plekje in de vensterbank. Zodra de pitten ontkiemd zijn is het aan te raden om het potje af en toe wat te draaien, zodat de stengel recht groeit.

Tip 3:
In mei kun je de zonnebloemen buiten uitplanten. Kies het meest zonnige plekje in de tuin of op je balkon. Zonnebloemen nemen veel vocht op omdat ze veel water verdampen. Andere bloemen en planten die in de buurt staan kunnen daardoor sneller uitdrogen. Houd hier rekening mee.

Tip 4:
Wanneer je in mei direct buiten in de volle grond zaait, is het aan te raden om meerdere zaden (bijvoorbeeld twee zaden, maar meer kan ook) per gaatje in de grond te stoppen. Na een tijdje kun je dan het slechtste/kleinste plantje verwijderen zodat het andere plantje goed door kan groeien. Slakken houden erg veel van zonnebloemzaailingen en dus is het aan te raden om, wanneer je rechtstreeks buiten zaait, meerdere zaadjes te zaaien. De kans is namelijk erg groot dat een aantal plantjes het buiten niet overleven.

Tip 5:
In droge periodes hebben zonnebloemen dagelijks water nodig. En als je het voornemen hebt om een mega zonnebloem te kweken, kun je er voor kiezen om voeding toe te voegen. Vergeet hierbij niet om je zonnebloem te voorzien van een bamboestok, zodat de zonnebloem voldoende ondersteuning heeft!

Zonnebloemen kunnen bewonderen in je eigen tuin is echt genieten. Het staat prachtig! Zelfs wanneer de zonnebloemen uitgebloeid zijn hebben ze nog een mooie functie. Ze dienen dan namelijk als voeding voor de vogeltjes. Die pikken dan graag alle zaden uit de bloem.

Heb ik je overtuigd om ook zonnebloemen te gaan zaaien? Doe dan mee met de #ikzaaizonnebloemen challenge op Instagram! Laten we massaal zonnebloemen kweken om wat meer vrolijkheid en positiviteit te verspreiden in deze nare periode!