Zelf prei kweken doe je op deze manier!

Het kweken van prei en ui vergt wat meer kennis. Het is leuk om deze twee gewassen samen te kweken, omdat ze bij het uitplanten in de moestuin ook graag naast elkaar staan. Dit wordt combinatieteelt genoemd. Combinatieteelt zorgt ervoor dat plantaardig en dierlijk leven wordt bevordert op en in de grond. In veel gevallen zorgt combinatieteelt voor een verbetering van kwaliteit, geur en smaak. Prei en ui zijn dus goede buren van elkaar. Slechte buren van prei en ui zijn bonen, erwten, stambonen en asperges.

Prei en ui nemen voor een lange tijd de moestuingrond in beslag. Het is dus goed om hier rekening mee te houden.

Je hebt verschillende soorten prei, namelijk vroege prei, zomerprei, herfstprei en winterprei. Als beginnend moestuinder kun je het beste kiezen voor herfst- of zomerprei.

Prei kweken: wanneer zaaien?

Je kunt in februari beginnen met zaaien van prei in bakken met een laagje grond met een diepte van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter. Houd de grond iedere dag goed vochtig. Zet de zaaitray op een koele, lichte plek in huis. Ze houden namelijk niet per se van warmte tijdens de ontkieming. Als je niet binnen wilt voorzaaien kun je er ook voor kiezen om de zaden van late herfstprei in april direct buiten te zaaien.

De voorgezaaide prei plantjes kunnen na ongeveer drie maanden naar buiten. Zaai je in april direct buiten in de volle grond? Dan mag je de prei planten na deze periode uitdunnen. Hierbij laat je de dikste en sterkste preiplanten staan.

Prei oogst je in totaal twee keer. Dat is best bijzonder! Zodra de plantjes ongeveer de dikte hebben van een potlood oogst je de prei. De prei heet dan nog ‘plantprei’. Je knipt dan het bovenste gedeelte van het groen af. Vervolgens graaf je gaten op 15 centimeter van elkaar vandaan met een diepte van ongeveer 15 tot 20 centimeter. Ze de plantpreien ieder in een eigen gat. Het gat dichtmaken met aarde is niet nodig. Water geven is nu voldoende.

Verzorging van prei

Belangrijk is de bodem en bemesting bij het kweken van prei. Preiplanten stellen best wat eisen aan de grond. Ze vragen om regelmatige bemesting en een hoge stikstof verhouding.

Qua verzorging kun je prei helpen door in het begin de sprietjes te ondersteunen met een stokje waaraan je een ringetje bevestigt. Hier kan de prei doorheen groeien en tijdens slecht weer met veel wind steun aan ondervinden. Preiplanten hebben daarnaast veel behoefte aan water.

De prei oogst je voor de tweede keer vanaf september tot en met december.

Je kunt, als je de moeilijkste stappen in het kweekproces wilt overslaan, in verschillende tuincentra pootgoed kopen. Je koopt dan de preiplanten die je normaal gesproken zelf de eerste keer zou oogsten. Daarmee sla je dus een groot deel van het kweekproces over.

En hoe zit het met uien?

Dit geldt ook voor uien. Je kunt namelijk ook pootuien, of ook wel genoemd ‘plantuien’ kopen in plaats van zaden van ui. Wanneer je zaden van ui zaait duurt het tot wel twee jaar voordat je uien kunt oogsten. Als je pootuien plant kun je binnen dat jaar al uien oogsten.

Het kweken van uien gaat ongeveer op dezelfde manier als het kweken van prei. Mijn prei is binnen twee weken al ontkiemd. De ui laat nog even op zich wachten. Dit kan ongeveer 20 dagen duren. Na ongeveer 25 dagen kun je de uienplantjes verspenen uit de zaaitray naar kweekpotjes. Net als bij prei kun je uiten na ongeveer drie maanden buiten uitplanten. Kies hiervoor een mooi zonnig plekje in je tuin! Succes!

Meer moestuininspiratie vind je ook op mijn Instagram account.

Vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met mij op!