Waarom je Afrikaantjes in je moestuin moet zetten

Afrikaantjes in de moestuin. Dat raad ik iedereen aan! Waarom? Omdat ze een natuurlijke oplossing zijn voor een hele vervelende plaag. Het staat niet alleen gezellig, maar deze bloemen bieden je gewassen dus ook nog eens bescherming!

Iedere moestuinder komt er wel eens mee in aanraking: aaltjes in de grond. Die vervelende miniwormpjes die wortels van planten opeten waardoor je planten zien worden. Daar word je niet vrolijk van!

Plant daarom Afrikaantjes in je moestuin! Afrikaantjes scheiden namelijk een stof af waar de aaltjes niet tegen kunnen en daarmee zijn deze bloemen dus natuurlijke bestrijders van deze plaag.

Afrikaantjes (in de moestuin) brengen balans

Afrikaantjes kun je zelf kweken. En de zaailingen zijn prachtig. Laatst werd ik geïnspireerd door één van de zaailingen van mijn Afrikaantjes. Het deed me denken aan waar ik voor sta, namelijk: samen groeien en bloeien. En in dat kader heb ik een vraag aan jou: Wat betekent ‘in balans zijn’ voor jou? Ik denk dat het vooral te maken heeft met dat je voelt wat goed is voor je en daar ook naar luistert.

Met een juiste energieverdeling kom je in balans en voelt het leven veel aangenamer aan. Maar het is een kunst om die energie goed te blijven verdelen. Zeker wanneer er zich minder leuke dingen voordoen. Het is echter niet onmogelijk. Kijk maar eens naar mijn groeiende Afrikaantje.

Afrikaantjes

Zullen we een voorbeeld nemen aan deze zaailing? Die is even uit balans door de zware druppel aan het ene blad, maar hij blijft schitteren en hij accepteert dat hij een beetje scheef staat.

Dit prachtige natuurverschijnsel kunnen we vertalen naar onze menselijke levens, want ook al voel je je wel eens uit balans: weet dat dit bij het leven hoort, dat het er mag zijn en weet ook dat je er alleen maar weer door zult groeien. Dit Afrikaantje groeit ondanks die zware last aan het rechter kiemblaadje ook gewoon verder.

En die druppel aan de zaailing staat eigenlijk prachtig. En wedden dat dit een uiteindelijk een mooie sterke bloem wordt? Dus, die zware last op jouw schouders, waardoor je misschien even uit balans bent, maakt jou uiteindelijk ook een mooier en sterker mens. Onthoud dat!

Meer moestuintips, inspiratie en mindset gerelateerde verhalen? Bekijk ook eens de video’s op mijn YouTube kanaal! En abonneer je als je geen video’s wilt missen. Dat zou ik leuk vinden!