Tomatenplanten verspenen: zo doe je dat!

Om ervoor te zorgen dat tomaten voldoende voeding en ruimte blijven houden is het noodzakelijk dat je op een gegeven moment je tomatenplanten gaat verspenen. Er zijn een aantal gewassen, zoals komkommersoorten en meloenachtigen die er niet van houden om verspeend te worden. Dit soort gewassen kun je beter rechtstreeks in een groter bakje zaaien. Verspenen houdt in dat je iedere zaailing verplaatst naar een eigen potje. Zaailingen hebben al snel te weinig ruimte en een voedseltekort. Daarom is het belangrijk om niet te lang te wachten met verspenen. Lees hieronder verder als je benieuwd ben hoe je precies te werk gaat!

Je kunt beginnen met verspenen zodra de zaailing twee nieuwe blaadjes heeft bijgekregen. Een zaailing bestaat in eerste instantie uit twee kiemblaadjes en een stengeltje. Zodra er dus twee nieuwe blaadjes bij komen is het tijd om te verspenen!

Verspenen

Voor het verspenen van tomaten gebruik ik een verspeenhoutje. Dit werkt wat gecontroleerder dan wanneer ik het met mijn vingers zo. Een verspeenhoutje zorgt ervoor dat je minder snel de worteltjes beschadigd. Kies voor potjes met een breedte van ongeveer 9 centimeter waar je de tomatenzaailing in verplaatst.

Welke aarde gebruik je?

Daarnaast gebruik ik universele potgrond voor het verspenen van tomatenplanten. Dat is prima. Ik wil je wel een tip meegeven over potgrond bij het zaaien van tomaten. Universele potgrond die al een jaar lang staat en dus oud is, is niet meer geschikt om te gebruiken bij het zaaien van tomaten. Ik heb dat dit jaar ondervonden. In oude potgrond kan namelijk de EC waarde te hoog worden. En een te hoge EC waarde heeft verbranding als gevolg. Geen enkel zaadje is daardoor opgekomen doordat ik dus oude potgrond gebruikte. De voorkeur heeft dus echt om altijd verse grond te gebruiken.

Oude potgrond kun je wel hergebruiken door er bijvoorbeeld een putje of verzakking mee op te vullen in je tuin. Ook kun je oude potgrond eventueel mengen met wat compost, zodat de potgrond weer voldoende voedingsstoffen bevat. Gebruik de hergebruikte potgrond dan voor wat meer volwassen planten, in plaats van kwetsbare zaailingen.

Tips voor het verspenen van tomatenplanten

Zorg ervoor dat je de zaailing niet bij het steeltje of de worteltjes vasthoudt, maar pak de zaailing vast aan de kiemblaadjes. Het steeltje en de worteltjes zijn namelijk nog erg kwetsbaar.

Een belangrijke tip bij het verspenen van zaailingen is om het hele stengeltje mee onder de grond te zetten zodra je de zaailing in een eigen potje plaatst. Aan het stengeltje zullen dan namelijk weer nieuwe worteltjes groeien, en zo krijg je een veel stevigere tomatenplant! Na het verspenen zit het steeltje van de zaailing dus helemaal onder de grond en heb je net boven de grond alleen de vier blaadjes.

In een later stadium kun je de plantjes nog een keer verplaatsen naar een groter potje en meestal doe ik dat ook nog wel. Want tomatenplanten groeien razendsnel! Halverwege mei mogen ze namelijk pas naar buiten. Tegen die tijd hebben de planten al een flinke grootte. Daarom moet je nooit te vroeg beginnen met het zaaien van tomatenplanten. Tenzij je een kas hebt, dan heb je wat meer mogelijkheden om ze al wat eerder naar buiten in de kas te verplaatsen.

Ik hoop dat ik het duidelijk genoeg heb uitgelegd zo. Wil je graag ook nog in video vorm zie hoe ik het doe? Bekijk dan deze video op mijn YouTube kanaal!