Tomaten zaaien: een aantal tips

Dit jaar ga ik in totaal 14 soorten tomaten zaaien. Ik vind het altijd weer leuk om nieuwe soorten uit te proberen. Daarom heb ik een paar nieuwe soorten uit mijn zaden assortiment gekozen om ook zelf te kweken en daarnaast heb ik tijdens een zadenruil verschillende nieuwe tomatenzaden mogen ontvangen. Zo groeit het aantal soorten tomaten ieder jaar weer. En dat maakt het zaaien steeds weer een feestje! Maar hoe zaai je tomaten en waar moet je op letten? Ik schrijf het voor je in deze blog.

Het is goed om voor jezelf een lijstje te maken van tomaten die jij wilt. Ik zou je willen aanraden om voor verschillende kleuren tomaten te gaan. Dat staat namelijk super leuk in de tuin. Denk aan gele tomaten en blauw-/zwartachtige bijvoorbeeld. Natuurlijk mogen de rode tomaten ook niet ontbreken.

De 14 soorten die ik dit jaar ga kweken zijn:

1. Hazelnoot
2. Cherokee Rose
3. Ismail’s Ribbed
4. Bistecca Supersteak
5. Black Cherry
6. Cereza Amarilla
7. Tigerella
8. Dancing with the Smurfs
9. Coeur de Boeuf
10. Belle Coeur Yellow
11. Tomates des Andes
12. Barry’s Crazy Cherry
13. Green Zebra
14. Black from Tula

Dit lijstje heb ik ook op een velletje papier staan met daar achter hoeveel planten ik per soort uiteindelijk in de tuin wil hebben staan. Van de meeste soorten wil ik uiteindelijk twee planten hebben staan, van sommige één plant. Uiteindelijk kom ik op 20 tomatenplanten. Ruimte voor meer tomatenplanten in mijn tuin heb ik (helaas) niet.

Stap voor stap tomaten zaaien

Nadat je een lijstje hebt gemaakt en je hebt de zaden in huis, schrijf je alvast wat plantenlabels.

Vanaf halverwege maart zaaien de meeste mensen hun tomaten, zo ook ik. Ik kies ervoor om tomaten te zaaien in kweekbakken. Ik raad aan om dit te doen, omdat je tomaten toch altijd moet verspenen. Door meerdere zaadjes in een kweekbak te zaaien heb je straks ruim de keuze om de mooiste en gezondste stekjes te verspenen (= verplaatsen in ieder een apart potje). Tomaten moet je namelijk in iedere groeifase weer verplaatsen in een groter potje, totdat deze in mei een vaste plek krijgen in de tuin voor dat betreffende moestuinseizoen.

Vul de kweekbak met een klein laagje grond. Dit hoeft niet heel diep te zijn. Denk aan ongeveer een diepte van 1 centimeter.

Maak de grond alvast een beetje vochtig en druk de aarde een beetje aan, dan kun je de zaadjes ook wat makkelijker wegleggen.

Zet de plantenlabels op de plek waar je de betreffende zaadjes gaat zaaien. Om het voor mezelf overzichtelijk te houden kies ik ervoor om restjes hout (kleine balkjes) in de kweekbak te leggen die fungeren als afscheidingen. Zo weet ik zeker dat ik met bepaalde ontkiemde tomatenplantjes niet in de war raak en blijven alle soort tomaten goed gesorteerd. Dat ziet er dan zo uit:

Tomaten zaaien

Vervolgens zaai je de zaadjes in het juiste hokje. Een tip is om altijd meerdere zaadjes te zaaien. Houd wel een minimale afstand van ongeveer 1 centimeter tussen de zaden. Ik wil van de meeste tomaten zoals ik al schreef twee planten in mijn tuin, maar ik zaai sowieso vier zaadjes. Dan weet ik in ieder geval zeker dat ik straks twee planten hebt. Je kunt namelijk altijd te maken krijgen met zaden die niet ontkiemen. En als ze wel allemaal ontkiemen kun je de plantjes altijd nog weggeven aan vrienden of familie! Dat vind ik altijd super leuk om te doen.

Bedek de zaden vervolgens met een klein laagje grond en druk dit ook weer lichtjes aan. Echt maar een klein laagje, want hoe kleiner het zaad, hoe minder diep de zaden onder de grond hoeven. Geef vervolgens weer wat water.

Geef de kweekbakken een warm zonnig plekje op de vensterbank. Tomaten hebben veel warmte nodig, altijd eigenlijk. Bij de ontkieming is een temperatuur tussen de 23 en 26 graden aan te raden. Kies net als ik kweekbakken waar je een overkapping overheen kunt doen. Tomaten houden namelijk van broeierige omstandigheden.

Meer blogs met tips over zaaien

Lees meer blogs met zaaitips! Bijvoorbeeld:
Zelf prei kweken doe je op deze manier!
Zonnebloemen zaaien en kweken: 5 tips!
Spinazie kweken: een aantal tips
Peper zaaien doe je zo! En hoe zit het met paprika?
Tuinieren met kinderen: creatief tuinkers zaaien!

Volg mij op Instagram voor meer moestuininspiratie.