Tijmsiroop: in 5 stappen zelf maken!

Tijmsiroop verzacht de keel. Ideaal dus als je te maken hebt met een verkoudheid. Het zou ook vastzittend slijm los moeten maken, zodat dit slijm beter opgehoest kan worden. Je kunt natuurlijk een flesje kopen bij de drogisterij of apotheek, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken!

Tijm staat bekend als kruid dat helpt bij verkoudheid en bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer. Het is dus een kruid dat helpt bij veel gezondheidsklachten. Wie wil dit nu niet in zijn/haar tuin hebben groeien? Als je ook tijm in je eigen kruidentuintje wilt kun je beginnen met zaaien vanaf half februari tot ongeveer half april. Wil je weten hoe je tijm verder verzorgd? Kijk dan op mijn pagina over Moestuinplanten!

Terug naar het recept voor het maken van tijmsiroop.

Wat heb je nodig voor ongeveer een halve liter tijmsiroop?

  • 30 gram tijm
  • 500 ml water
  • 400 gram suiker
  • afsluitbare fles

Stap 1
Voor de zekerheid steriliseer ik altijd eerst de fles waar de tijmsiroop uiteindelijk in komt. Dit is belangrijk als je er zeker van wilt zijn dat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Zet voor het steriliseren van de fles een ruime pan met water op het vuur. Zodra het water kookt zet je de fles er in. Laat deze 5 minuten uit koken. Na 5 minuten haal je de fles uit het kokende water en laat je deze aan de lucht drogen.

Stap 2
Knip ondertussen alvast wat tijm uit eigen tuin, of haal een plantje uit de supermarkt. Knip ongeveer 30 gram tijm.

Stap 3
Was de tijm onder de kraan en doe de takjes tijm vervolgens in een pan. Voeg hier 500 ml water aan toe. Breng het vervolgens aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Zet daarna het vuur uit. Laat de tijm in het water vervolgens een hele nacht, of als je het in de ochtend maakt, een hele dag staan.

Stap 4
Zeef na een aantal uren het vocht en doe vervolgens het tijmwater met 400 gram suiker in een pannetje. Kook dit 5 minuten.

Stap 5
Na 5 minuten zet je het vuur uit en laat je de tijmsiroop afkoelen. Doe het vervolgens in je afsluitbare fles en bewaar de siroop op een koele en donkere plek.

Tijmsiroop bevat zoals jullie kunnen lezenveel suiker. Houd hier rekening mee als je de tijmsiroop inneemt vanwege keelpijn en/of hoestklachten. Een leuk pluspunt is dat je de tijmsiroop ook kunt gebruiken bij het maken van limonade of bijvoorbeeld een cocktail!

Daarnaast smaakt tijm ook super lekker in Franse en/of Italiaanse gerechten! Tijm is dus een heel veelzijdig kruid en zeker aan te raden om te zaaien in je kruidentuintje!