Plukroute: samen de stad vergroenen!

Verbinding. Een belangrijk woord, vind ik. Belangrijker dan ooit misschien wel. We vergeten denk ik makkelijk dat we samen heel veel kunnen bereiken. Een betere wereld begint bij jezelf, dat wel. Maar als je dat eenmaal door hebt, is het natuurlijk wel heel mooi om je kennis en liefde voor de natuur te delen met anderen. En dan wordt de impact voor de wereld natuurlijk nog veel krachtiger. Mijn kennis en krachten bundel ik graag samen met de ervaringen van anderen. Sinds december 2020 ben ik dan ook vrijwilliger bij de organisatie die de Plukroute in de wijk waar ik woon organiseert.

Het team van vrijwilligers bestaat uit bewoners van de wijk. Het samen vergroenen van de buurt zorgt dus niet alleen voor meer natuur, maar ook voor verbinding in de wijk. Want je ontmoet elkaar eens. En je spreekt elkaar eens. Terwijl je elkaar anders misschien wel nietsvermoedend voorbij zou lopen.

Tijm

Het organiseren en aanleggen van een plukroute is één van de dingen die we kunnen doen om het weer groener te maken op onze planeet. Onze planeet heeft namelijk meer dan ooit steun nodig. En eigenlijk moeten we dat doen om onszelf te redden. Want de natuur is namelijk zeer veerkrachtig. De natuur herstelt uiteindelijk wel als wij mens eenmaal uitgestorven zouden zijn. Als wij mens doorgaan op de manier waarop we nu bezig zijn, dan zal de aarde steeds sneller en meer opwarmen. Uiteindelijk zal deze planeet voor ons als mens niet meer leefbaar zijn. Maar is de wereld dan vergaan? Nee. Volgens de documentaire ‘Our Planet’ niet. De natuur zal zichzelf namelijk weer herstellen.

Plukroute

Gelukkig worden steeds meer steden zich ervan bewust dat we bewuster om moeten gaan met onze natuur. Steeds meer steden hechten waarde aan meer groen. Ik heb het geluk dat ik in een dergelijke stad mag wonen. Bij mij in de wijk is dus zelfs een Plukroute in de maak die ervoor zorgt dat bewoners, wanneer alles in bloei staat, tijdens een heerlijke wandeling door de wijk alles kan bewonderen én gratis mag plukken! Hoe leuk is dat?!

Plukroute

Mijn rol als vrijwilliger

Ik vervul een tweetal rollen als vrijwilliger bij de Plukroute, namelijk:

1) ik help met het aanplanten van de Plukroute. Het hele jaar door worden momenten georganiseerd waarbij vrijwilligers buiten samenkomen om nieuwe (eetbare) plantjes te planten.

Plukroute

2) daarnaast vervul ik een rol binnen de educatie groep waarbij ik meehelp in het bedenken en vormgeven van leerzame natuuropdrachten met betrekking tot de Plukroute, speciaal voor de kinderen in de wijk! Binnen het educatieve programma is al één project op mijn initiatief tot stand gekomen. Het betreft een educatief natuurboekje in de vorm van een Speur- en Kleurtocht. Dit boekje heeft betrekking op delen van de Plukroute en is voorzien van kleurplaten voor de jonge kinderen en natuurweetjes en opdrachten voor de oudere kinderen. De kleurplaten in het boekje zijn ontworpen door mijn vriend. Ik bedacht de teksten en opdrachten. Met hulp van de overige vrijwilligers die de lay-out van het boekje in elkaar hebben geknutseld, subsidies regelden, contact legden met de gemeente en ervoor hebben gezorgd dat de boekjes gedrukt werden bij een drukkerij hebben we een mooie samenwerking weten te bewerkstelligen. Daar ben ik trots op! Hieronder volgen foto’s voor een impressie van de Speur- en Kleurtocht.

Samen de stad vergroenen en verbinden met elkaar: zo maken we de wereld weer een stukje mooier.

Tot slot

Ben jij ook enthousiast over dit initiatief en wil je er meer over weten? Neem dan contact met mij op!