Moestuinplan: hoe kun je dit aanpakken?

In deze blog neem ik je graag mee in hoe ik een moestuinplan maak. Kort gezegd houdt dit voor mij in: 1) het ordenen van de zaden die ik heb, 2) alles overzichtelijk maken in een tabel en 3) tot slot de planning uittekenen in een moestuin plattegrond. Lees je mee? Wie weet biedt deze blog jou handvatten om ook te beginnen met een moestuinplan!

Ik heb veel gekregen zaden, maar ook veel gekochte zaden. Het is leuk om met anderen zelf geoogste zaden te ruilen. Zo kom je sneller in aanraking met groenten die je nog niet kende of nog niet eerder hebt gekweekt. Dat is super leerzaam! Hierdoor is mijn assortiment aan zaden wel heel erg groot geworden. Tijd dus voor een overzicht!

Stap 1: ordenen per soort en locatie

De eerste stap die ik zet voor het maken van een moestuinplan is het ordenen van mijn zaden. Dit doe ik door alle zaden op tafel te leggen en ze te sorteren per soort, maar ook meteen per locatie in de tuin.

Ik moestuinier in mijn achtertuin, omdat ik helaas nog geen plekje op het volkstuincomplex heb weten te bemachtigen. Mijn achtertuin is gelukkig best groot, maar ik moet wel echt selectief zijn als het gaat om het kiezen van de gewassen en de hoeveelheden daarvan. Ik kan gewoon niet zoveel kwijt als dat ik zou willen.

In mijn tuin heb ik één strook moestuingrond. Naast deze strook heb ik nog een moestuinbakje staan dat als mijn kruidentuintje fungeert. Ook heb ik twee kweekbakken waar ik bijvoorbeeld sla in kan kweken én ik heb een constructie van hout waarmee je verticaal kunt tuinieren! Daarnaast heb ik nog heel veel potten staan waar ik groenteplanten in kweek. In potten gaat het kweken van groenten ook echt fantastisch! Heb jij alleen een balkon? Laat je dan dus niet tegenhouden door te denken dat je geen ruimte hebt voor het kweken van groenten! Het kan echt prima!

Ik heb dus een strook grond voor de moestuin, een moestuinbak van 1 bij 1 meter voor mijn kruiden, twee kweekbakken, een verticaal tuintje en heel veel potten.

Stap 2: het maken van een tabel

Van papier maak ik zakjes waar ik de zadenzakjes in verdeel. Op de voorkant van het papieren zakje komt te staan welke zakjes zaden er in zitten, waar deze in de tuin komen te staan (in de moestuin, kruidentuin of in een pot) en wanneer ik begin met zaaien van de gewassen.

Nadat ik dit heb gedaan maak ik een document waarin ik een tabel zet en daar typ ik alles uiteen. Vanaf het moment van zaaien, het uitplantmoment en de standplaats in de tuin. Ik zorg ervoor dat ik de gewassen die ik als eerste zaai bovenaan zet en zo werk ik door naar later in het jaar. Zo creëer je echt een heel fijn overzicht waar je heel het moestuinseizoen op terug kunt vallen. Benieuwd naar mijn tabel? Klik dan hier.

Stap 3: uittekenen van je moestuinplan

Tot slot teken ik het moestuinplan uit, zodat ik een plattegrond heb van hoe ik alles wil hebben. Dat is heel handig, want in mei heb je het super druk met alles uitplanten. Als je dan eerst nog moet nadenken waar je alles wilt uitplanten, ben je nog langer bezig. Zo heb je het denkwerk alvast gedaan. Maar daarnaast is het natuurlijk super leuk voor de voorpret. Door het uit te tekenen zie je al langzaam je eigen moestuintje voor het komende moestuinseizoen ontstaan!

Moestuinplan

Zoals je ziet is het voor moestuinieren in de achtertuin best een ambitieus plan. In de kweekbakken ga ik zoals je kunt zien verschillende soorten sla kweken, te weten botersla, gewone pluksla en pluksla babel, real red deer tongue, rucola en kropjes sla. In maart zaai ik deze sla rechtstreeks buiten in de kweekbakken.

In de verticale tuin komen radijsjes en worteltjes. Ook deze zaai ik in maart rechtstreeks buiten in de grond van de verticale tuin.

In twee grote potten komen in totaal twee verschillende meloenplanten. In de ene grote pot komt de Watermeloen Sugar Baby en in de andere grote pot komt de Cantaloupe meloen. De Watermeloen Sugar Baby is mij afgelopen jaar gelukt om in een grote pot te kweken! Vandaar dat ik het opnieuw in een pot ga doen. Ik zou aanraden om meloenen in een stuk grond te kweken voor een grotere opbrengst, maar daar heb ik helaas de ruimte niet voor. De meloenen zaai ik in april binnen voor.
Dan heb ik verschillende gewassen in potten, namelijk de peper Candlelight, paprika, spinazie, tamarillo, aardappelen en krulandijvie. De meeste gewassen hiervan zaai ik in februari binnen voor, behalve de tamarillo, die zaai ik pas in maart voor. De aardappelen, spinazie en krulandijvie zaai ik rechtstreeks buiten in de potten.

Dan komen we bij mijn kruidentuintje. Daar staat nu al tijm en rozemarijn in. Daar komt in de zomer nog bieslook, salie, munt en basilicum bij. Basilicum eten wij veel, dus vandaar dat ik daar ook meerdere plantjes van neerzet uiteindelijk. Bieslook zaai ik in februari binnen voor. De salie en basilicum in maart.

Dan komen we aan bij de moestuin strook. Daar staat op dit moment al knoflook te groeien. Hier komen in de zomer klimplanten aan de kant van de muur, zoals kiwano, peultjes en olijfkomkommer. Verder komt in mijn moestuin: rode bietjes (deze zaai ik eind maart buiten in de volle grond), uien en prei (deze zaai ik in februari binnen voor), broccoli (deze zaai ik eind maart binnen voor) en bloemkool (deze zaai ik in juni buiten in de volle grond).

En dan hebben we natuurlijk de tomaten. Mijn favoriete gewas. Ik ga dit jaar 10 verschillende soorten tomaten kweken. Welke soorten dat worden, dat laat ik nog een keer in een andere blog zien! Het voorzaaien van de tomaten start bij mij halverwege maart.

Veel gewassen ga ik pas voor het eerst kweken, zoals de cantaloupe meloen, tamarillo, aardappelen, bietjes, uien, prei, broccoli, bloemkool en olijfkomkommer. Dat wordt dus spannend! Maar des te leuker.

Heb je vragen naar aanleiding van mijn moestuinplan? Neem dan contact met mij op!

Volg jij mij al op Instagram? Daar deel ik al mijn moestuingeluksmomentjes!