Een moestuin in potten

“Nee, ik heb helaas geen ruimte voor een moestuin. Ik heb maar een klein balkon!” Deze zin hoor ik wel eens. Mensen die nog niet moestuinieren denken bij een moestuin al snel aan een groot stuk grond. Dat grote stuk grond heb je per se nodig denken zij. Maar niets is minder waar! Moestunieren in potten gaat namelijk prima. Soms zelfs nog wel beter dan in de volle grond.

Dit jaar kweek ik groenten in de volle grond, maar daarnaast kweek ik ook verschillende groenten in potten. Ik vind het leuk om te experimenteren daarmee. En ik ben verrast, want de planten in potten gaan beter dan de planten in de volle grond!

Wat kweek ik dit jaar in potten?
– Tomaten
– Aardbeien
– Spinazie
– Paprika
– Peper
– Watermeloen
– Kiwano
– Munt

Aan een tomatenplant die in een pot staat groeit één van mijn mooiste tomaten trossen. Ik deel graag een foto van deze prachtige tomaten tros hieronder.

Tomaten kweken

Wat een prachtige exemplaren, toch?

Geweldig om te zien dat de planten in potten het zo goed doen. Zie hieronder het verschil tussen een paprika plant in pot en een paprika plant in de volle grond.

Moestuinieren

Paprika plant in pot.

Paprika plant

Paprika plant in volle grond.

De paprika plant in pot produceert al de eerste paprikaatjes terwijl de paprika plant in de volle grond nog niet eens bloemetjes heeft! Erg gaaf om dit verschil te zien.

Let er wel op dat, zeker op droge dagen, de planten in potten meer en vaker water nodig hebben dan de planten in de volle grond!

Het is dus geen excuus meer. Laat die groene vingers maar eens lekker werken!

Houd er wel rekening mee dat je nu (het is juli terwijl ik dit schrijf) niet alles meer kunt zaaien. Maar wat kun je dan nu nog wel zaaien? Denk aan bijvoorbeeld spinazie en munt! Dat gaat nu nog prima.

In het voorjaar kun je beginnen met het voorzaaien van tomaten, paprika, peper, watermeloen, en nog veel meer!

Vind je het net als ik ook leuk om het groeiproces van je plantjes bij te houden? Gebruik dan de C’est la vie Moestuinkaarten.

Op de website van Tuinadvies kun je ook nog leuke tips lezen voor het starten van een moestuin in potten.