Bourgogne | Cote d’Or | Beaune, La France

Als je van (rode) wijn en Frankrijk houdt is Beaune dé perfecte plek voor jou. Het is een pareltje in Frankrijk, met zoveel prachtige natuur. Met grote, romantische kastelen. Omringd door prachtige wijngaarden en een gezellig centrum met pittoreske straatjes. 

In drie dagen kun je al veel zien. Zo hebben wij ‘Hospices de Beaune’ bezocht. Een indrukwekkend mooi monument dat vroeger diende als ziekenhuis.

Daarnaast vonden wij dat we het marktje op zaterdagochtend niet mochten missen. Onder andere heerlijke plaatselijke specialiteiten worden daar verkocht.

En natuurlijk ook: tomaten uit eigen tuin!

Maar wat je sowieso gezien moet hebben zijn natuurlijk de wijngaarden! Zo heb je twee verschillende wijnroutes: de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. Wij hebben voornamelijk de Côte de Beaune route genomen. Tijdens deze route kom je steeds verschillende dorpjes tegen waar je wijn kunt proeven en een hapje kunt eten.

De eerste wijnproeverij hielden wij bij ‘La Compagnie Fanny – Vente de Vins du Domaine – Dégustation – Bar à Vins – Caviste’. Dit is een onwijs leuke bar in het dorpje Pommard. We namen ieder een glas met verschillende wijn en proefden op deze manier van elkaar onder het genot van een kaasplankje met écht heerlijke kazen. 

Bij ‘Domaine Mestre Père & Fils’ in het dorpje Santenay namen we een proeverij waarbij de gastvrouw uitgebreid vertelde over de wijnen. 

De gastvrouw die vertelde over de wijnen deed dit heel passievol. Dat is echt heel leuk om te zien en te horen, maar vooral ook heel interessant. 

Ons doel deze vakantie was om ook één keer wijn geproefd te hebben in een kasteel. Dit hebben we dan ook gedaan bij ‘Château Corton C.’ Een prachtig kasteel in het dorpje Aloxe-Corton. Hier hebben we eerst de wijnkelder bezichtigd waar echt ontelbaar veel flessen wijn liggen! Vervolgens vertelde een lieve dame over een aantal smaakvolle wijnen die zij produceren. Echt heel bijzonder om mee te maken.

Benieuwd naar leuke restaurants in Beaune? Lees dan nog even verder!

We hebben een keer geluncht bij ‘Chez Louis’. Een prima tentje waar je voor prijzen zoals in Nederland kunt genieten van diverse salades en broodjes.

Voor een heerlijk luxe diner kun je bij restaurant ‘Le Cheval Noir’ terecht. We wilden graag nog een keer – zoals wij dat zeiden – “vorstelijk” dineren. Er was ook een restaurant met een Michelinster, maar dat ging ons qua prijzen net even iets te ver. Restaurant Le Cheval Noir zit net iets onder de prijzen van het restaurant met de Michelinster, dus kozen we daar voor. Je betaalt alsnog best wel wat, maar je wordt letterlijk bediend alsof je een God in Frankrijk bent. Daarnaast kreeg je voorafgaand aan het diner en bij de koffie na afloop kleine hapjes waar je niet extra voor hoefde te betalen.

Als je liever dineert in een restaurant met wat vriendelijkere prijsjes (wat wij ook hebben gedaan), dan is bijvoorbeeld restaurant ‘Caveau Saint-Jacques’ heel leuk. Van de buitenkant ziet het er niet uitnodigend uit, maar zodra je binnenstapt treed je een onwijs sfeervol en romantisch restaurant binnen. De menukaart is heel divers. Van pizza tot pasta tot een hamburger. Voor ieder wat wils. Maar, je proeft wel dat het allemaal wat goedkoper is.

Dit waren de plekjes in Beaune die ik wel even de moeite waard vond om te noemen in deze blog. Mocht je een keer naar Beaune gaan, dan heb je er wellicht wat aan!

Liefs, Carmen