Basilicum stekken: dat doe je op deze manier!

Je kent het wel: je gaat naar de supermarkt en je denkt ‘ik heb verse basilicum nodig voor het gerecht dat ik wil maken!’ Dus wat doe je? Je koopt een prachtig mooi, vol, en lekker ruikend basilicumplantje in de supermarkt. Ze zien eruit alsof je er weken lang mee kan doen. Maar niets is minder waar. Na een paar dagen zien de kruidenplantjes uit de supermarkt er niet meer uit. Dat wordt basilicum stekken!

basilicumplantje uit supermarkt

Ja, zo ziet dat er dus uit. Behoorlijk triest! Niet echt om vrolijk van te worden. Maar hé! Er zijn oplossingen! En één van die oplossingen is basilicum stekken! Heel makkelijk én leuk om te doen. Zo kun jij veel langer genieten van je gekochte basilicumplantje.

Hoe ga je te werk?

Het is heel simpel:

Knip bijvoorbeeld twee (kan ook meer) takjes af van het basilicumplantje. Je kunt ze gewoon afknippen boven de grond. Zet vervolgens deze takjes in water en laat zo een aantal weken staan. Vul het water steeds bij.

Na ongeveer drie weken zijn er worteltjes uit de stengeltjes gegroeid. Vanaf dit moment kun je ze in een potje met aarde zetten waarna de natuur de rest doet! Na een aantal weken heb jij weer een vol bosje basilicum.

Hoe komt het dat kruidenplantjes uit de winkel thuis zo snel doodgaan?

Dit heeft te maken met het feit dat deze plantjes bewust zó gekweekt worden, dat je steeds nieuwe moet kopen. Eén basilicumplantje die je koopt uit de supermarkt bestaat uit heel veel kleine plantjes die dicht op elkaar zijn gezet. Hierdoor raken de plantjes snel uitgeput. Daarnaast hebben deze plantjes een flinke opdonder gehad op het moment dat ze vanuit de lichte en warme kas vervoerd worden in een koele vrachtwagen naar de supermarkt. Deze stressreactie zorgt ervoor dat de plantjes erg kwetsbaar worden.

Genoeg redenen dus om in de zomer je eigen basilicum te kweken. En als je in het najaar/winter dan eens een plantje koopt in de supermarkt, pas dan bijvoorbeeld deze stekmethode toe, zodat je er toch langer van kunt genieten! Er is ook nog een andere manier. Deze laat ik binnenkort ook weten!

basilicum stekken

Van links naar rechts: nieuw basilicumplantje uit de supermarkt, basilicumplantje uit supermarkt na paar dagen, gestekte basilicumtakjes.

Meer natuur-/moestuininspiratie? Check dan mijn Instagram-pagina @carmenvanheel!

Meer blogs lezen van mij? Check dan mijn Blog pagina.